ΕΛΛΑΔΑ

Ισραηλινό μπλόκο στο Estelle λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας

ισραηλινό-μπλόκο-στο-estelle-λίγα-μίλια-έξω-α-136392

Λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, το ιστιοφόρο Estelle που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια περικυκλώθηκε από σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία διέκοψαν την πορεία του. Ακτιβιστές δηλώνουν ότι δέχθηκαν «επίθεση σε διεθνή ύδατα» και κάνουν λόγο για κομάντος που ανέβηκαν στο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ. Το σκάφος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών. Στο Estelle επιβαίνουν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις πληροφορίες που μεταδίδονται από τους ακτιβιστές, λίγο μετά τις 11:00 πολεμικά πλοία (3 – 6) περικύκλωσαν το Estelle. Οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο δήλωσαν στις ισραηλινές αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Λίγα λεπτά αργότερα, μεταδόθηκαν μηνύματα ότι το Estelle «δέχεται επίθεση». Κατά τις πληροφορίες αυτές, το ιστιοφόρο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται από τους ακτιβιστές, κομάντος προσπαθούσαν να ανέβουν στο Estelle.

Περίπου στις 12:00 το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι το σκάφος αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικού τμήματος Ένα Καράβι για την Γάζα, το Estelle ρυμουλκείται στο λιμάνι Ασντόντ, όπου αναμένεται να φθάσει περίπου στις 16:00.

Στο Estelle επιβαίνουν πέντε ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοντέλας από την Ελλάδα, καθώς και ο Καναδός βουλευτής Τζιμ Μάνλι. Στο πλοίο βρίσκονται και δύο Ισραηλινοί, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ: «Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δύο μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλλελεγγύης συμμετέχουν δύο μέλη μας. Δύο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουνμήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία».

Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων πολιτών στην αποστολή το ΥΠΕΞ έχει εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία τους προτρέπει να μην συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Το φινλανδικό πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Σουηδία έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας στις 4 Οκτωβρίου, αφού είχε περάσει από την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Το Estelle σκόπευε να μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό καθώς και υλικά οικοδομών.

Το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό, από εδάφους, αέρος και θάλασσας, στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006 μετά τη σύλληψη ενός Ισραηλινού στρατιώτη και ενισχύθηκε όταν ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής η Χαμάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου