ΕΛΛΑΔΑ

Επιβολή νέων φόρων ύψους 3,8 δισ. κρύβει το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2008

επιβολή-νέων-φόρων-ύψους-38-δισ-κρύβει-τ-851206

Αύριο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 7,5%.
Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση, η οποία θα προσεγγίσει τα 3,8 δισ. ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται τυχόν έκτακτα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα όπως για παράδειγμα η αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α.
«Εξυγίανση»
Σε περίπτωση που ο ανώτερος συντελεστής Φ.Π.Α. αυξηθεί κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες -ενδεχόμενο που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες- η πρόσθετη επιβάρυνση θα κυμανθεί μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ.
Οπως γίνεται αντιληπτό, και το 2008 η «δημοσιονομική εξυγίανση» θα στηριχθεί σε μεγάλο, αν όχι απόλυτο βαθμό, στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων θα υπογραμμίσει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διερεύνηση της φορολογικής βάσης.
Βέβαια, ανάλογα επιχειρήματα επιστράτευσε η κυβέρνηση και κατά το παρελθόν, αλλά στο τέλος κατέληγε στην εύκολη λύση των έμμεσων φόρων (αύξηση συντελεστών Φ.Π.Α. το 2005, αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, το 2006 και το 2007).
Εξάλλου, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως η αύξηση των εσόδων κατά 7,5%, υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο στόχο που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού και ήταν 6%.
Με δεδομένο πως από τη φορολογία φυσικών προσώπων και λόγω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών θα παρατηρηθεί το 2008 υποχώρηση των εσόδων, θεωρείται βέβαιο ότι το οικονομικό επιτελείο θα ρίξει το βάρος του στους έμμεσους φόρους.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό του 2007 ο στόχος για την άνοδο των εσόδων από έμμεσους φόρους ήταν υπερδιπλάσιος (8,8%) σε σχέση με τους άμεσους (4,8%).
Στο μέτωπο των δαπανών στο προσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 5,5%, στα 56,3 δισ. ευρώ από 53,3 δισ. ευρώ.
Εξάλλου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα τίθεται στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 1,8% από 2,4% -ή 2,6%, καθώς παρατηρείται υπέρβαση της τάξης των 400 εκ. ευρώ- φέτος.
Το έλλειμμα
Δεν αποκλείεται να υπάρχει και πρόβλεψη για έλλειμμα 1,7%, ώστε να περιοριστεί ο ρυθμός προσαρμογής τα δύο επόμενα χρόνια (2009 και 2010).
Ο κ. Αλογοσκούφης εκτιμά πως ο προϋπολογισμός του 2008 αποτελεί τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ως το 2010 και τη σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα υγείας.
Επιπλέον στον προϋπολογισμό θα υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 4%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προσχέδιο θα κατατεθεί με βάση το… παλαιό ΑΕΠ, καθώς μέχρι σήμερα η αναθεώρησή του δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως εντός του Οκτωβρίου θα εγκριθεί η αναθεώρηση και επομένως στο οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα παρουσιαστεί μεταξύ 15 και 20 Νοεμβρίου, θα ληφθούν υπόψη τα νέα στοιχεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου