ΕΛΛΑΔΑ

Τελικά το “ένοχο” βιβλίο Ιστορίας αποσύρθηκε

τελικά-το-ένοχο-βιβλίο-ιστορίας-απ-851206

Βολές Αντιπολίτευσης για “ομηρία” της ΝΔ
Η κυβέρνηση παραπλάνησε τους πολίτες στο θέμα του βιβλίου της Ιστορίας, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πλέον όμηρος μιας αντίληψης που οδηγεί στο παρελθόν. Το ΚΚΕ τονίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για γενικότερη αναπροσαρμογή των βιβλίων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: «Λίγες μόνον ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση Καραμανλή επιβεβαιώνει απολύτως με τις επιλογές της ότι, όχι μόνον δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου, μετά τις παρατηρήσεις που δήθεν υιοθετήθηκαν όλες, κατά δήλωση του ίδιου του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, όχι μόνον δεν έλεγε την αλήθεια προεκλογικά, αλλά αντιθέτως παραπλανούσε τους Έλληνες πολίτες και την εκπαιδευτική κοινότητα, για τις πραγματικές της προθέσεις.
» Είναι η ίδια η κυβέρνηση Καραμανλή, που όχι μόνον -για τους ίδιους λόγους- δεν μπορεί να τυπώσει ένα Βιβλίο, αλλά σε ένα θέμα ιδιαίτερης σημασίας, λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι τις ευθύνες της απέναντι στην νέα γενιά και το μέλλον του τόπου.»
Το ΚΚΕ τονίζει ότι η απόσυρση του βιβλίου δεν σημαίνει και σταμάτημα των προσπαθειών εκείνων που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή του περιεχομένου των βιβλίων σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης προς αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική, φιλοϊμπεριαλιστική κατεύθυνση.
«Η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας παραμένει χρέος των κομμουνιστών και των άλλων εκπαιδευτικών που σέβονται την επιστήμη και νοιάζονται για το τι γνώση αποκτούν οι νέες γενιές».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα θέλει να δώσει την εικόνα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ και ο νέος υπουργός να δώσει διαπιστευτήρια ακραιφνούς δεξιάς ορθοδοξίας σε σύγκριση με την προκάτοχό του.
«Δυστυχώς και αυτό το βιβλίο θα μπει στην λίστα ντροπής, όπως και τα βιβλία των κκ. Καλοκαιρινού και Κρεμμύδα, που, μεταπολιτευτικά, διά της απόσυρσής τους, επιβεβαιώνουν διαχρονικά την επιβολή μιας κατεστημένης και συντηρητικής αντίληψης για την ιστοριογραφία αλλά και για την ίδια την ιστορία μας.»

Ικανοποιημένος ο Αρχιεπίσκοπος
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Με χαρά πληροφορήθηκα σήμερα ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων απεσύρθη το κείμενο αν και διορθωμένο εν τίνι μέτρω και δεν θα εκτυπωθεί το βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού.

» Η Εκκλησία μας πρώτη, αλλά και στη συνέχεια όλα τα πνευματικά ιδρύματα και οι πνευματικοί άνθρωποι της πατρίδος μας αντιστάθηκαν σε αυτή την διαστρέβλωση των αναμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων.»

Αποσπάσεις και τοποθετήσεις
O υπουργός παρουσίασε ακόμα το χρονοδιάγραμμα που αφορά τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, τοποθετήσεις προϊσταμένων κλπ.:
Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Επιλογής Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για απαλλαγή από τα καθήκοντα των Συμβούλων, οι οποίοι δεν ανέλαβαν υπηρεσία και ορισμός των επομένων στον πίνακα κατάταξης. Επίσης, θα γίνει και η επιλογή Προϊσταμένων Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Την Παρασκευή και το Σάββατο ξεκινούν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η επανεξέταση δηλαδή παλαιών αιτήσεων, η εξέταση νέων, οι αποσπάσεις λόγω υπεραριθμίας εκπαιδευτικών, καθώς και η ολοκλήρωσ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου