ΕΛΛΑΔΑ

Κάγκελα παντού… για την Καγκελάριο

κάγκελα-παντού-για-την-καγκελάριο-161104

Η Αθήνα χορεύει σκληρό γερμανικό ροκ στο ρυθμό της επίσκεψης Μέρκελ

Με στόχο να μη δημιουργηθεί κανένα περιστατικό έντασης κοντά σε περιοχή που θα βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ και για να αποφύγει περικύκλωση της Γερμανικής πρεσβείας, η αστυνομία απαγόρευσε σήμερα τις συγκεντρώσεις και συναθροίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Τα μέτρα ασφαλείας τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα ενόψει της αυριανής επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα και γίνονται αιφνιδίως εξαιρετικά σκληρά, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Σε επίδειξη πυγμής, με ανακοίνωση της αστυνομίας απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις και πορείες σχεδόν σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Ανάλογη προηγούμενη απόφαση είχε ληφθεί τον Ιούνιο του 2003 όταν η Αθήνα φιλοξενούσε την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διεύρυνση αλλά και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς όταν βγήκαν εκτός ελέγχου συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αστυνομικών.

Η Αθήνα θα θυμίζει σήμερα Τρίτη ημέρες του 1999 όταν είχε επισκεφθεί την πρωτεύουσα ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, με ελεύθερους σκοπευτές, περισσότερους από 6.000 αστυνομικούς, προληπτικές προσαγωγές.

Αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί σε Ομόνοια, Σύνταγμα και γερμανική πρεσβεία ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στη γερμανική πρεσβεία, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και σε γραφεία και αντιπροσωπείες γερμανικών εταιρειών.

Εξάλλου, χθες και ενόψει του απογευματινού συλλαλητηρίου έμειναν κλειστοί από τις 3 μετά το μεσημέρι οι σταθμοί του Μετρό στο Σύνταγμα και τον Ευαγγελισμό. Ωστόσο τα χθεσινά συλλαλητήρια έγιναν απολύτως ειρηνικά και χωρίς το παραμικρό επεισόδιο.

Ανήσυχη η καγκελαρία

«Βομβαρδισμό» ερωτήσεων σχετικά με την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα δέχτηκε χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Επί μισή ώρα ο Στέφεν Ζάιμπερτ απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις.

Αυτό που ξεκαθάρισε είναι πως παρά τις διαδηλώσεις που οργανώνονται, η Γερμανίδα καγκελάριος «θα κατέβει κανονικά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα μπει επίσης κανονικά το σπίτι ή το Μέγαρο του Αντώνη Σαμαρά και του Κάρολου Παπούλια».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η παραμονή της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα θα έχει διάρκεια έξι ωρών, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον Έλληνα πρόεδρο Κάρολο Παπούλια, ενώ μαζί με τον κ. Πρωθυπουργό θα συναντήσουν Έλληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες και θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

«Με την επίσκεψή της, η καγκελάριος δεν προκαταλαμβάνει σε καμία περίπτωση τα όσα θα αναφέρει η Τρόικα στην τελική της έκθεση», είπε ο Ζάιμπερτ, θέλοντας προφανώς να βάλει φρένο στις υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της καγκελαρίου εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα. «Η καγκελάριος επισκέπτεται ευχαρίστως την Ελλάδα, ό,τι έχει εφαρμοστεί ως σήμερα έχει την υποστήριξη της Γερμανίας και η καγκελάριος θα μιλήσει καθαρά για αυτά που θα πρέπει ακόμη να γίνουν. Η επίσκεψη είναι δείγμα των «στενών σχέσεων με την κυβέρνηση Σαμαρά», είπε.

Η αντιπολίτευση αντιδρά, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με την απαγόρευση

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διαφώνησαν με την απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα γιατί φοβούνται ότι θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

«Η σχεδόν γενική και απόλυτη απαγόρευση των συγκεντρώσεων αύριο, λόγω της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ, δεν μας βρίσκει σύμφωνους:

Πρώτον γιατί, φοβούμαστε ότι θα έχει αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από κάποιους ως πρόσχημα για εκδηλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια της νομιμότητας,
Δεύτερον γιατί, εμφανίζει την επίσκεψη αυτή ως ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστεί με ενιαίο και πειστικό τρόπο το ελληνικό ζήτημα και η εθνική γραμμή για την ανάγκη να υπάρξει το ταχύτερο μια ολοκληρωμένη συμφωνία για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια δημοκρατική, ευνομούμενη, ανεκτική και πολυφωνική κοινωνία, που διεκδικεί την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

«Η ανακοίνωση τύπου της ΓΑΔΑ δεν συνιστά ψύχραιμη στάση απέναντι σε λαϊκές διαμαρτυρίες επειδή δίνει την εντύπωση γενικευμένης απαγόρευσης συναθροίσεων. Η ΔΗΜΑΡ απαιτεί σοβαρότητα και σύνεση από όλες τις πλευρές» αναφέρει ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ψύχραιμη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος κάλεσε να διαδηλώσουν οι πολίτες μαζικά και ειρηνικά. Σε έντονο ύφος ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν εξοργιστική την απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν κανονικά τις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις τους σήμερα στ Τρίτη στη 1 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία καταγγέλλουν «τις αστυνομικές απαγορεύσεις, την επίδειξη πυγμής, την αστυνομική βία, τις παρεμβάσεις των ΜΑΤ, τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις απεργών και συνδικαλιστικών στελεχών, οι οποίες στοχεύουν να ακυρώσουν τα δημοκρατικά μας δικαιώματα».

Το ταξίδι ανησυχεί και τα γερμανικά ΜΜΕ

Το ταξίδι είναι δύσκολο για τη Μέρκελ, γράφουν οι Financial Times Γερμανίας. Από τη μία πλευρά χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευτεί στην Αθήνα για να την προστατεύσουν από τους οργισμένους διαδηλωτές, και από την άλλη κινδυνεύει στο εσωτερικό πεδίο, ειδικά αν υποκύψει στις πιέσεις του Σαμαρά. «Πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και να ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση ποιες είναι οι επιλογές της», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Μίκαελ Φουχς.

Η Μέρκελ έχει να επισκεφτεί την Ελλάδα από το 2007, μολονότι επισκέπτεται τακτικά τα άλλα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα τη θεωρούν υπεύθυνη για την ύφεση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και έχουν ανακοινώσει διαδηλώσεις εναντίον της, γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα «Sόddeutsche Zeitung» φιλοξενεί πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της συντάκτριάς της Christiane Schlφtzer με τίτλο «Η Αθήνα προσδοκά βοήθεια από τη Μέρκελ» και υπότιτλο «Χιλιάδες αστυνομικοί θα πρέπει να προστατεύσουν την επίσκεψη την Τρίτη, πολλοί Έλληνες θεωρούν προσωπικώς υπεύθυνη για την ευρωκρίση την καγκελάριο Μέρκελ. Η κυβέρνηση στο μεταξύ ελπίζει σε συναινέσεις».

Η επίσκεψη Μέρκελ, γράφει, είναι το αποτέλεσμα πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στη Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου και ο χρόνος πραγματοποίησής της απασχόλησε ιδιαιτέρα τη γερμανική κυβέρνηση, καθώς ήθελε να διαπιστώσει πριν από την οριστικοποίησή της την προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου