ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνας “ξεκλειδώνει” τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών

έλληνας-ξεκλειδώνει-τη-θεραπεία-τ-164391
Μετά τον Γιώργο Παπανικολάου, που χάρισε στην ιατρική επιστήμη το περίφημο Τεστ Παπ, τη βασική προληπτική- διαγνωστική εξέταση για τον γυναικολογικό καρκίνο, ένας άλλος Έλληνας έρχεται τώρα να χαρίσει ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών και ίσως και άλλων μορφών καρκίνου. Ο καθηγητής Δρ Νίκος Πετάσης, καθηγητής Χημείας στο «USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences» των ΗΠΑ, μαζί με την ερευνητική του ομάδα, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου τύπου φαρμάκου το οποίο μειώνει τον αριθμό των δόσεων που χρειάζεται να λαμβάνουν οι ασθενείς, ενώ είναι αποτελεσματικό σε εκείνες τις περιπτώσεις ασθενών όπου ο καρκίνος έχει καταστεί ανθεκτικός στα φάρμακα.
Τα αποτελέσματα της νέας θεραπείας, η οποία δοκιμάστηκε με επιτυχία σε όγκους πειραματόζωων και σε καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών, δημοσιεύτηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
«Χρειαζόμαστε μια νέα γενιά φαρμάκων. Πρέπει να ξεπεράσουμε το ζήτημα της αντίστασης στα υπάρχοντα φάρμακα», ανακοίνωσε η ερευνητική ομάδα του Δρ Πετάση, μαζί με την μεθοδολογία που ακολούθησαν. Δηλαδή:
Αφού ανέλυσαν σχεδόν 10.000 χημικές ενώσεις στα καρκινικά κύτταρα, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο φάρμακο το οποίο ανήκει στην ομάδα κυτταροτοξικών παραγόντων που είναι γνωστοί ως PACMA.
Η επιστημονική ομάδα του Νίκου Πετάση επικεντρώθηκε, ακολούθως, στην εξέταση περισσότερων από 80 ενώσεων PACMA, προκειμένου να εντοπίσουν εκείνη που μπορεί να αποδειχτεί πιο αποτελεσματική για χρήση στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών.
Τις πιο εντυπωσιακές αντικαρκινικές ιδιότητες αποδείχτηκε, τελικά, ότι διαθέτει ο κυτταροτοξικός παράγοντας PACMA31. Ένας παράγοντας εξαιρετικά θανατηφόρος για τα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών και, δυνητικά, ένα ευεργετικό φάρμακο. Πρόκειται για έναν ισχυρό αναστολέα μιας πρωτεΐνης που «πυροδοτεί» τον καρκίνο των ωοθηκών, γνωστής ως Πρωτεΐνη Δισουλφιδικής Ισομεράσης (PDI).
Ο PACMA31, επειδή έχει και εκλεκτική δράση, δεν προκαλεί επικίνδυνες παρενέργειες σε φυσιολογικούς ιστούς, καθώς συσσωρεύεται μόνο στα κύτταρα του καρκίνου. Και το πιο εντυπωσιακό… Είναι ένας παράγοντας «μη αναστρέψιμος», δηλαδή, από τη στιγμή που ο PACMA31 «γαντζωθεί» στο στόχο του, την πρωτεΐνη PDI, δεν την εγκαταλείπει μέχρι να την υποβαθμίσει και να την αδρανοποιήσει εντελώς.
Η ανακάλυψη αυτή, επιπλέον, θα επιτρέπει στις ασθενείς να λαμβάνουν αντικαρκινικά φάρμακα σε χαμηλότερες δόσεις, καθώς αυτή η «μη αναστρεψιμότητα» της δράσης του PACMA31 θα συμβάλλει ώστε τα υπάρχοντα φάρμακα να διαρκούν περισσότερο.
Προς το παρόν, υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες φαρμάκων στην θεραπεία πρώτης γραμμής του καρκίνου των ωοθηκών:
-Η «πακλιταξέλη», η οποία αναστέλλει την κυτταρική διαίρεση του καρκίνου των ωοθηκών, αποτρέποντας την αποσυναρμολόγηση των μικροσωληναρίων
-Η «σισπλατίνη», η οποία παρεμβαίνει στο DNA, αναγκάζοντας τα καρκινικά κύτταρα να πεθάνουν
Ο PACMA31 έχει εντελώς διαφορετική προστατευτική δράση ενάντια στα καρκινικά κύτταρα. Στοχεύοντας στην πρωτεΐνη PDI, διακόπτει τη διαδικασία αναδίπλωσής της, καθώς και την καταστροφική λειτουργική της δράση. Και καθώς η PDI αδρανοποιείται, οδηγούμαστε σε ένα κυτταρικό «στρες» που οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στο θάνατο.
Δεδομένου ότι αυτή η στρατηγική είναι τόσο μοναδική, μπορεί να βοηθήσει εκείνες τις ασθενείς που δεν επωφελούνται από τη θεραπεία με πακλιταξέλη ή σισπλατίνη.
«Όταν η ασθενής δεν έχει άλλη επιλογή, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τη θεραπεία με τον PACMA31. Η ανακάλυψη αυτού του νέου φαρμάκου και ο νέος μηχανισμός δράσης του, πιθανόν σε συνδυασμό με υπάρχοντα φάρμακα, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα της δύναμης των διεπιστημονικών συνεργασιών μεταξύ χημικών, βιολόγων, φαρμακοποιών και άλλων ερευνητών», πρόσθεσε ο Δρ Πετάσης. Και κατέληξε: «Πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές γύρω από αυτήν τη θεραπεία, αλλά επί του παρόντος φαίνεται να είναι ασφαλής, ενώ το σίγουρο είναι ότι σταματά επιτυχώς την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων των ωοθηκών. Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι θα πάει και πέρα από τον καρκίνο των ωοθηκών».

healthpress.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου