ΕΛΛΑΔΑ

«Έκανα το καθήκον μου»

έκανα-το-καθήκον-μου-168932
«Το έλαβα ατύπως από τον κύριο Διώτη και όταν αντιλήφθηκα ότι όλοι έλεγαν πως δεν το έχουν το έστειλα στον πρωθυπουργό. Οι αρχές μου είναι δύο: τηρούμε τη νομιμότητα, στοχεύουμε στην αποτελεσματικότητα, ήταν τα πρώτα λόγια του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Προκάλεσε, έτσι, το ερώτημα με αφορμή την κατάθεση Διώτη πως δεν έλαβε εντολή για έλεγχο.
«Η οδηγία μου ήταν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες και όχι η λίστα ως αποδεικτικό στοιχείο», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Υπήρχε ρητή εντολή πως κινούμε όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής», είπε και πρόσθεσε: «Οι ισχυρισμοί Διώτη όπως μου τους μεταφέρετε είναι αδιανόητοι».
«Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε. Δεν ανέχομαι να διασύρεται η πολιτεία και για αυτό πήρα την πρωτοβουλία να το στείλω στον πρωθυπουργό» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και πρότεινε το υλικό να κατατεθεί στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Είναι πολιτική και ηθική χυδαιότητα να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως κάναμε εκλογές με αυτό το υλικό, τόνισε.
Στο ερώτημα γιατί δεν έκανε έλεγχο προόδου των ερευνών απάντησε πως υπήρχε η απόλυτη προτεραιότητα της διάσωσης της χώρας και ότι πίεζε τις διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους σε όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Εγώ είμαι αυτός που ψήφισα την άρση του τραπεζικού απορρήτου και που έστειλα στη Βουλή τη λίστα όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και επί των ημερών μου έγιναν οι πρώτες συλλήψεις φοροφυγάδων, επισήμανε προκειμένου να υπερασπιστεί το έργο του στον τομέα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Μίλησε και για τη λίστα όσων έχουν αγοράσει ακίνητα στο Λονδίνο, την οποία χαρακτήρισε πιο σημαντική.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για χυδαία επίθεση σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής σταθερότητας.
Και αν κάποιοι ως έτοιμοι από καιρό δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξη, με το παρελθόν, το μόνο που έχω να πω είναι ότι θα αντέξουμε, ήταν το μήνυμά του προς τον Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ.
Θεώρησα δεδομένο ότι στο ΣΔΟΕ θα υπήρχε αντίγραφο, διευκρίνισε όταν ρωτήθηκε γιατί κράτησε το αρχείο στο γραφείο του. Όλα αποτελούν στοιχεία ενός αρχείου, υπογράμμισε και δήλωσε ότι δεν έχει παραπάνω πληροφορίες από όσες δημοσιεύονται στον Τύπο.
«Μιλάω με βάση τα όσα άκουσα, τα όσα διαβάζω, δεν άνοιξα το αρχείο, δεν ήταν δουλειά μου» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.
Θα βάλετε θέμα εμπιστοσύνης στην αυριανή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ρωτήθηκε. Όλα τα θέματα είναι ανοικτά, απάντησε.
«Εγώ δε διεκδίκησα να είμαι αρχηγός, από καθήκον είμαι εδώ και όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την επίθεση στους θεσμούς και την παράταξη. Αν κάποιοι βιάζονται να πουν δεν είμαι ΠΑΣΟΚ έχω να πω πως δε μπορούν να εξατμιστούν επειδή είναι αειπάρθενοι» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος εξαίρεσε από την κριτική τον Ανδρέα Λοβέρδο και επανέλαβε πως τον περιμένει μία θέση δίπλα του.
Σε ότι αφορά στο πακέτο των μέτρων επέμεινε στην ανάγκη της πολιτικής διαπραγμάτευσης.
«Είμαστε εδώ, πρέπει να μας πάρει μαζί του ο πρωθυπουργός» τόνισε και υπενθύμισε τη συμφωνία για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου