ΕΛΛΑΔΑ

Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα πήρε ο Σμπώκος

προθεσμία-για-να-απολογηθεί-τη-δευτέρ-169171

Προθεσμία να απολογηθεί τη Δευτέρα, οπότε θα μεταφερθεί εκ νέου στα δικαστήρια, ζήτησε και πήρε ο άλλοτε συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, ο οποίος μετά την έξοδό του από τον ανακριτή δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι αθώος.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, κρίθηκε ότι έχει τη δυνατότητα και την κατάλληλη υποδομή να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Γ. Σμπώκος φέρεται να προχώρησε σε «ξέπλυμα παράνομων χρημάτων» που υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι ανέβηκε στα 80 εκατομμύρια, καθώς το αρχικό ποσό επενδύθηκε μέσω της χρηματιστηριακής εταιρίας του πεθερού του.

Για τα κατασχεθέντα όπλα, ο εισαγγελέας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν τα κατείχε νομίμως.

Χειροπέδες στον Σμπώκο για το "ΑΚΗΣ-GATE"

Σε βάρος του, είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι ετοιμαζόταν να διαφύγει στο εξωτερικό, μετά και τις επιβαρυντικές απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Ο Γ. Σμπώκος συνελήφθη στις 5.30 το απόγευμα στους Αμπελόκηπους, σε γραφεία εταιρείας που βρίσκεται επί της οδού Μεσογείων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο 61χρονος άντρας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού κατά εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράλληλα με τη σύλληψή του, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα τόσο στο γραφείο του στους Αμπελόκηπους όσο και στο σπίτι του στην Κηφισιά. Η έρευνα και η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ο Γ. Σμπώκος είχε εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος ερευνά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου, την περασμένη Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, από τον οποίον ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί την προσεχή Παρασκευή 5 Οκτωβρίου. Μετά τη χθεσινή σύλληψή του, σήμερα, οδηγείται στον εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα.

Μεσολάβησε η απολογία του εξαδέλφου του Ακη, Νίκου Ζήγρα, η οποία ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Ο Ζήγρας «έδειξε» τον Γιάννη Σμπώκο ως διαχειριστή των χρημάτων Τσοχατζόπουλου.

«Κατ’ επανάληψη ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος μου είχε πει ότι περιμένω ο Σμπώκος να μου φέρει τα λεφτά», υποστήριξε στον ανακριτή ο ξάδελφος του πρώην υπουργού, ενώ τον ενέταξε στη «βασική ομάδα διακίνησης της άνομης περιουσίας». «Τα μαύρα χρήματα», όπως είπε, «κατέληγαν όλα στον Τσοχατζόπουλο και τον Σμπώκο. Ο Ακης πάντα μου έλεγε τα πολλά λεφτά τα έχει ο Σμπώκος».

Το κατηγορητήριο για τον Γ. Σμπώκο είναι ιδιαίτερο βαρύ και αφορά «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κατάφερε μάλιστα να αυξήσει σε 80 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο Γ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο κείμενο του κατηγορητηρίου, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος ποσού παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού, με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξή του στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου, δηλώνοντας άγνοια και για τις σημειώσεις από το αρχείο του Ακη που τον αφορούσαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου