ΕΛΛΑΔΑ

Στα χέρια της κυβέρνησης η «λίστα Λαγκάρντ»

στα-χέρια-της-κυβέρνησης-η-λίστα-λαγκ-170263

Παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», ο Ευ. Βενιζέλος. Σε εξέταση μαρτύρων προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, έχει περάσει η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ελβετικές τράπεζες.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε στείλει νωριτερα στο ΣΔΟΕ τη «λίστα Λαγκάρντ» με τους καταθέτες στην Ελβετία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πρωί, έφτασε στο γραφείο του πρωθυπουργού φάκελος με USB, τον οποίο απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος Στο USB υπήρχε η γνωστή πλέον ως «λίστα Λαγκάρντ». Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι ο φάκελος δεν ανοίχθηκε και απεστάλη ως είχε στο ΣΔΟΕ για τα περαιτέρω.

Σε εξέταση μαρτύρων προχωρούν οι οικονομικοί εισαγγελείς, στο πλαίσιο της έρευνας που έχουν διατάξει για τη «λίστα Λαγκάρντ» ή «λίστα Φαλτσιάνι» με τους 1.991 καταθέτες σε τράπεζα της HSBC στην Ελβετία.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη.

Η έρευνα που διατάχθηκε πριν λίγες ημέρες από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με τη μη αξιοποίηση «λίστας», που το 2010 η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ είχε παραδώσει στον ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στην επίμαχη λίστα, βάση των δημοσιευμάτων και καταγγελιών, περιλαμβάνονται τα ονόματα 1.991 Ελλήνων φοροφυγάδων, φυσικών και νομικών προσώπων, με καταθέσεις μεγάλων χρηματικών ποσών στην εν λόγω τράπεζα.

Η παρέμβαση Πεπόνη έχει στόχο άμεσα να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει λίστα και αν ναι, να εξακριβωθεί που βρίσκεται.

Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας τονίζει ότι εφόσον εξακριβωθεί η ύπαρξη της λίστας, να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της υπεξαγωγής εγγράφων, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος κάθε υπευθύνου κρατικού υπαλλήλου που δεν αξιοποίησε το επίμαχο υλικό προστατεύοντας πολίτες που ενδεχομένως έχουν φοροδιαφύγει και μάλιστα με αδήλωτα μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζακίτης θα καλέσει σε κατάθεση και άλλα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν αν πράγματι υπήρξε και που βρίσκεται η επίμαχη λίστα.

Η επίμαχη λίστα ήρθε στα χέρια των γαλλικών αρχών, όταν στα τέλη του 2008 συνελήφθη το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της HSBC Γενεύης, Εβρέ Φαλτσιάνι, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει σε διάφορες χώρες CD με τα ονόματα περισσοτέρων από 20 χιλιάδων μεγαλοκαταθετών, Γάλλων, Ιταλών, Βρετανών, Γερμανών, Ισπανών, Ελλήνων κ.α.

Πηγές της Ιπποκράτους τονίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε χθες με τον κ. Διώτη και στη συνέχεια απέστειλε τη λίστα στον πρωθυπουργό για να σταματήσει η φιλολογία περί του αν η λίστα έχει χαθεί ή όχι. Από το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν ότι με αυτό τον τρόπο διαψεύδονται και όλες αυτές οι φήμες περί αξιοποίησης της λίστας από Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου. Το περιεχόμενο της λίστας θα κρατηθεί μυστικό μέχρι να υπάρξει σχετική διακρατική συμφωνία με την Ελβετία, καθώς, σε περιπτώσεις παράνομης διαρροής στοιχείων η Ελβετία έχει αρνηθεί να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες.

Τη λίστα παρέδωσε στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την είχε παραλάβει, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ενημερώθηκε για την ύπαρξη της «λίστας» από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε δημιουργηθεί και πάλι θέμα από σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Διώτης ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει «ατύπως» τη «λίστα». Ωστόσο, ο ίδιος έκρινε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει».

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την άποψη του κ. Διώτη, ωστόσο θεωρεί μείζον θέμα τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και εκτιμά ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» τείνει «να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων».

Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεόδωρος Δραβίλλας, ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε του έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. «Ουδέποτε και από κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου