ΕΛΛΑΔΑ

Η «ώρα της αλήθειας» για τα μέτρα, ανοικτά παραμένουν σημαντικά θέματα

η-ώρα-της-αλήθειας-για-τα-μέτρα-ανοικ-175437

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων για το νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται το πρωί της Πέμπτης (10:30) προκειμένου να λάβουν αποφάσεις, όμως είναι δύσκολο να υπάρξει οριστική συμφωνία, καθώς παραμένουν ανοικτά σημαντικά ζητήματα.

Στα ανοικτά θέματα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με τα ποσοστά που ακούγονται να υπερβαίνουν το δυσθεώρητο 30%.

Παράλληλα γίνεται «αγώνας δρόμου», ώστε το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, στο οποίο θα «ενσωματώνονται» τα μέτρα, να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε την Τετάρτη το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τα μέτρα, τα οποία την Παρασκευή θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες στη διάρκεια του Euro Working Group, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.

Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ο κ. Στουρνάρας αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Πηγές της Ιπποκράτους ανέφεραν ότι «απ’ ό, τι φαίνεται δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο». Ωστόσο, χαρακτήριζαν σημαντικό το γεγονός ότι τα αναπηρικά επιδόματα έχουν εξαιρεθεί από το πακέτο μέτρων και σημείωναν πως «όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη σύσκεψη των αρχηγών».

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι αυτά τα μέτρα «δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα με την τρόικα». Σε κάθε περίπτωση την πρόταση για αυτά θα την παρουσιάσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, στη συνεδρίαση του Euroworking Group.

Εισερχόμενος στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι λιγότερο από 8 δισ. ευρώ. «Όχι τέτοια νούμερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε για το πακέτο των μέτρων τον υπεύθυνο Οικονομικών της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές περικοπές δαπανών για το 2013-2014 θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ έσοδα από φορολογικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΗΜΑΡ, το 2013 οι συνολικές περικοπές δαπανών θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ και οι επιβαρύνσεις από το σκέλος της φορολογίας αναμένονται περιορισμένες, καθώς μετατίθενται για το 2014.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τόνισε πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα, όπως η επιμονή της τρόικας σε απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά με ηπιότερη μορφή, η αύξηση των ορίων ηλικίας από τα 65 έτη στα 67, καθώς και η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών.

Εκτός συζήτησης έχει βγει το θέμα των μειώσεων των συντάξεων του ΟΓΑ, ενώ και το κομμάτι της φορολογίας είναι ακόμη «προς διερεύνηση».

Στα ανοικτά θέματα περιλαμβάνεται και το ζήτημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με τα ποσοστά που ακούγονται να υπερβαίνουν το δυσθεώρητο 30%.

Τη Δευτέρα επιστρέφουν στην Ελλάδα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας (Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μορς από την Κομισιόν) για την τελική διαπραγμάτευση του πακέτου μέτρων.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και επέλθει συμφωνία μεταξύ όλων των μερών, το πακέτο μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν από το τακτικό Eurogroup.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου