ΕΛΛΑΔΑ

Σε προσωρινή αναστολή καθηκόντων ο Ευ. Μεϊμαράκης

σε-προσωρινή-αναστολή-καθηκόντων-ο-ευ-177341

Την αναπλήρωσή του από τους Αντιπροέδρους της Βουλής μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ που ερευνά την υπόθεση στην οποία ενεπλάκη το όνομά του, ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Ο φάκελος της επίμαχης δικογραφίας περνάει ξανά στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, από τον οποίον ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία «στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης που δημοσίευσε εβδομαδιαία εφημερίδα

«Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια», υπογράμμισε χθες ο πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, ζήτησε «την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου», επισημαίνοντας με έμφαση «τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου».

Τόνισε δε, ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας, ενώ δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα».

Για τη συνάντησή του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την απόφασή του αυτή, ο πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Η ανακοίνωση του κ. Μεϊμαράκη:

«Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης που σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό του και να δημοσιοποιηθεί.

Επίσης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Τόνισε δε ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί σήμερα το απόγευμα τους Αντιπροέδρους της Βουλής στους οποίους θα ανακοινώσει την απόφασή του να τον αναπληρώσουν προσωρινά και μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, στη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων. Για τη συνάντησή του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την απόφασή του αυτή, ενημέρωσε τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει και πάλι με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».

Θύελλα για τους 32 βουλευτές

Την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής πρώην υπουργών ή βουλευτών, επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν «σκιές» πάνω από τον πολιτικό κόσμο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για τη χώρα, όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου έδωσε εντολή ο φάκελος με τα 32 πολιτικά πρόσωπα που ερευνά το ΣΔΟΕ να σταλεί άμεσα στη Δικαιοσύνη και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, εκτιμά ότι αυτή την ώρα περισσότερο παρά ποτέ είναι ανάγκη να υπάρχουν «καθαρές» σχέσεις μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινής γνώμης. Πιστεύει ότι το θόλο τοπίο που δημιουργείται από κάθε λογής καταγγελίες, επηρεάζει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τη στιγμή που οι βουλευτές καλούνται να λάβουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο της επιτάχυνσης των ερευνών, εντάσσεται και η υπόθεση που αφορά τους κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη, οι οποίοι -σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακής («Real News»)- κατονομάζονται εγγράφως, ύστερα από κατάθεση του κτηματομεσίτη κ. Ιωσήφ Λιβανού, πρώην συνεργάτη του επιχειρηματία κ. Ι. Καρούζου, για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά κύκλωμα που «ξέπλυνε» «μαύρο» χρήμα αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. ευρώ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και των τριών πολιτικών προσώπων.

Ο Β. Μεϊμαράκης

Ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η σύζυγός του έχει συγγενική σχέση με τον κ. Καρούζο (έχει βαφτίσει το ένα από τα δύο του παιδιά), αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και απείλησε με μηνύσεις.

«Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο», τόνισε, «ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και αύριο το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επικοινώνησε χθες και με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της παραίτησής του από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, καθώς -όπως σημείωναν συνεργάτες του μιλώντας στο «Εθνος» (ρεπορτάζ: Γ. Σαραντάκος) – «έχει αποδείξει ότι η προσωπική του ηθική και αξιοπρέπεια είναι πέρα και πάνω από την οποιαδήποτε καρέκλα».

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Μ. Λιάπη, ο οποίος, αφού κατέστησε σαφές ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν κάνει αυτές τις καταγγελίες, προσέθεσε ότι αύριο θα προχωρήσει σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης επέλεξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), προκειμένου να τονίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. «Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα!», πρoσέθεσε και προανήγγειλε επίσης την κατάθεση μηνύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου