ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα έχασε κοινοτικά κονδύλια για διανομή φρούτων στα σχολεία

η-ελλάδα-έχασε-κοινοτικά-κονδύλια-για-188222

Άγνοια της Κομισιόν σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στη ματαίωση του διαγωνισμού για το πρόγραμμα «φρούτα στα σχολεία» του σχολικού έτους 2011-2012, προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου κ. Cioloş στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Cioloş, ακόμα και την μία και μοναδική χρονιά (2010-2011) που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων κατά 56.6% ήταν κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο του 65%, επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί και για το σχολικό έτος 2011-2012, όπου με απόφαση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ματαιώθηκε εντελώς ο διαγωνισμός για την ανάδειξη φορέα εκτέλεσης του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Επίτροπος ενημερώνει πως η μεταφορά χρημάτων από σχολικό έτος σε σχολικό έτος δεν είναι εφικτή αφού οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν μεταφορές αυτού του είδους, όπως ζητήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η Επιτροπή επίσης δεν προτίθεται να εξετάσει μείωση του ποσοστού εθνικής συγχρηματοδότησης της δράσης στα σχολεία για κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όμως σύμφωνα με το άρθρο 21 των προτάσεων για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (Κανονισμός ενιαίας ΚΟΑ) με χρονικό ορίζοντα το 2020 προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης από 50/75 % σε 75/90 %.
«Τη στιγμή που υπάρχουν φαινόμενα υποσιτισμού στα σχολεία, εμποδίζεται η διάθεση τροφίμων σε μαθητές ενώ ταυτόχρονα χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι για παραγωγούς. Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά σε ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, είναι ανάγκη να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για κατανάλωση φρούτων από μαθητές σχολείων», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. «Δυστυχώς χάθηκαν πολύτιμοι πόροι για την αγροτική παραγωγή αλλά το κυριότερο είναι ότι χιλιάδες παιδιά δεν επωφελήθηκαν από την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Πρέπει εγκαίρως λοιπόν να εξεταστεί κατά πόσον οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας που τίθενται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για κατανάλωση από παιδιά. Είναι επίσης αναγκαίο το ΥΠΑΑΤ να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ομάδων παραγωγών που διαχειρίστηκαν τα κοινοτικά χρήματα, δηλαδή και χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Τέλος, η ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΥΠΑΑΤ κάνοντας την αυτοκριτική τους για την αποτυχία του διαγωνισμού, πρέπει να καταβάλλουν από τώρα κάθε δυνατή προσπάθεια για την θεραπεία των προβλημάτων που το σχολικό έτος 2011-2012 στέρησαν από τα παιδιά την ευκαιρία να τραφούν σωστά διαμορφώνοντας ταυτόχρονα και πιο υγιή καταναλωτικά πρότυπα. Διαφορετικά, ακόμα και ο μηδενισμός της εθνικής συμμετοχής σε αυτό και άλλα προγράμματα δε θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει την κατάρρευση της παραγωγικής μας βάσης.»

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου