ΕΛΛΑΔΑ

Στα ίχνη κυκλώματος που νομιμοποιεί κλεμμένα πολυτελή σκάφη

στα-ίχνη-κυκλώματος-που-νομιμοποιεί-κ-201001

Στα ίχνη μεγάλου κυκλώματος το οποίο νομιμοποιεί σκάφη προϊόντα εγκληματικών ενεργειών, εκδίδοντας πιστοποιητικά αξιοπλοΐας και νομιμοποιητικά έγγραφα αμφιβόλου προελεύσεως βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα.

Με τη μέθοδο αυτή εμφανίζονται σαν πλοιοκτήτες νομικά πρόσωπα η ύπαρξη των οποίων αποτελεί αντικείμενο προς έρευνα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται πριν από λίγες ημέρες όταν οι Λιμενικοί του Λιμεναρχείου Σύρου αξιοποίησαν πληροφορία και κατόπιν επίμονων ενεργειών εντόπισαν στον όρμο «Φοίνικας» Σύρου το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής τύπου καταμαράν "BISS", σημαίας Ελβετίας, μήκους 16 μέτρων, με ένδεκα επιβαίνοντες Ιταλούς υπηκόους, το οποίο σκάφος είχε κλαπεί κατά το μήνα Φεβρουάριο του έτους 2009, από τη Μαρίνα Πυθαγορείου Σάμου.

Οι δράστες είχαν φροντίσει να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά στοιχεία του σκάφους και συγκεκριμένα το όνομα, τη σημαία, το νηολόγιο, τον αριθμό σειράς (S/N) κ.α, γεγονός που δεν στάθηκε ικανό να στρέψει τις έρευνες σε λάθος κατεύθυνση και να παραπλανήσει τα Λιμενικά όργανα, τα οποία με συντονισμένες έρευνες και επαγγελματισμό ταυτοποίησαν το κλεμμένο σκάφος και συνέλαβαν τον κυβερνήτη αυτού Ιταλό υπήκοο, στο πρόσωπο του οποίου, μάρτυρες, αναγνώρισαν το δράστη της απάτης-κλοπής, που εμφανιζόμενος στους υπαλλήλους της Μαρίνας Πυθαγορείου Σάμου τον Φεβρουάριο του 2009, ισχυρίσθηκε ότι είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους, αποπλέοντας με αυτό προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το σκάφος, αξίας 500.000 ευρώ, κατασχέθηκε από τη Λιμενική Αρχή Σύρου και ο συλληφθείς, Ιταλός υπήκοος κυβερνήτης του, οδηγήθηκε ενώπιον του Ανακριτή και Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου. Η ποινική δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος, λόγω της μεγάλης αξίας του προϊόντος εγκλήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου