ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Η μοίρα της Ελλάδας θα αποφασιστεί στη Σύνοδο του Οκτωβρίου

spiegel-η-μοίρα-της-ελλάδας-θα-αποφασιστεί-σ-202230

Γενική αβεβαιότητα είναι αυτό που αισθάνονται οι ηγέτες και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, ότι η ελληνική κυβέρνηση έφτασε και ξεπέρασε τα όριά τους –οικονομικά και διαπραγματευτικά- και όλα τώρα βρίσκονται στο «μη παρέκει».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η on camera «παράσταση» που έδωσαν Γιουνκέρ και Σαμαράς, όπως αναφέρει το Spiegel. Όταν οι κάμερες έσβησαν, ο Γιουνκέρ ξέχασε τα χαμόγελα και τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι τα όρια είναι τόσο στενά που πια είναι μόνος και πρέπει να αποδείξει μέχρι τη Σύνοδο του Οκτωβρίου ότι το πακέτο των περικοπών κρατικών δαπανών ύψους 14 δισ. το έχει έτοιμο, επίσης τονίζοντάς του, πως δεν έχει περιθώρια για άλλες διευκολύνσεις.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γιουνκέρ, αλλά και ο Σαμαράς είναι «καλός μαθητής και τα παίρνει γρήγορα», τονίζει το γερμανικό περιοδικό στον ιστότοπό του. Ενώ προεκλογικά ήταν απόλυτος και επέμενε στο ότι εκείνον θα ακούσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και όχι αυτός εκείνους, τώρα, καταλαβαίνοντας τα όσα του είπε ο Γιουνκέρ στη συνάντησή τους, πήγε στη Μέρκελ προετοιμασμένος και χωρίς να ζητήσει εξτρά χρόνο, κάτι που έμαθε εντός δύο ημερών.

Τέλος, για την Ευρώπη, η πιθανότητα μίας Grexit δεν έχει σταματήσει να υφίσταται. Απλώς, θέλουν να υπολογίσουν τις οικονομικές απώλειες μιας τέτοιας κατάστασης και να προσχεδιάσουν την αφομοίωση και αντιμετώπιση των συνεπειών της.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα είναι τραγικές οι επιπτώσεις πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα, Βερολίνο, Ελσίνκι και Χάγη πιστεύουν ότι η κρίση που θα προέλθει από –πιθανή- έξοδο της χώρας μας από το ευρώ είναι δυνατόν να αποσοβηθεί χωρίς μεγάλα προβλήματα για τις υπόλοιπες οικονομίες του ενιαίου νομίσματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου