ΕΛΛΑΔΑ

Από τι αρρωσταίνουν οι τουρίστες στην Αθήνα;

από-τι-αρρωσταίνουν-οι-τουρίστες-στην-218137

Από τι αρρωσταίνουν οι τουρίστες στην Αθήνα; Οι απεργίες και το έμφραγμα στην κυκλοφορία που προκαλούν, τα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, τα κρούσματα αισχροκέρδειας αποτελούν αναμφίβολα δυνατούς «ιούς», που μπορεί να απειλήσουν την υγεία των τουριστών, ωστόσο το παραπάνω ερώτημα είναι κυριολεκτικό και αφορά τη νοσηρότητα των ξένων ταξιδιωτών στη χώρα μας, και δη στην Αττική.

Την απάντηση δίνει μελέτη Ελλήνων ειδικών που επικεντρώθηκε επί μία 5ετία σε δείγμα μερικών χιλιάδων αλλοδαπών επισκεπτών που βρέθηκαν για διακοπές στην Αθήνα αναζητώντας τα προβλήματα υγείας που αυτοί εμφάνισαν κατά την παραμονή τους.

Οι επιστήμονες της Ομάδας SOS Ιατροί, με επικεφαλής τους κκ. Ματθαίο Φάλαγγα και Γιώργο Θεοχάρη, αξιολόγησαν 3.414 τουρίστες που ζήτησαν ιατρικές υπηρεσίες από το δίκτυο ιατρών της ομάδας που εκτελούν επισκέψεις κατ’ οίκον. Βεβαίως στις περιπτώσεις των τουριστών οι γιατροί έκαναν -για την ακρίβεια- επισκέψεις σε… ξενοδοχεία.

Λίγες οι διακομιδές σε νοσοκομεία

Τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που παρουσίασαν οι ενήλικοι τουρίστες ήταν διαταραχές του αναπνευστικού, του γαστρεντερικού καθώς και οστεομυικά προβλήματα. Οι ανήλικοι τουρίστες, πάλι, εμφάνιζαν συχνότερα αναπνευστικά ή οδοντιατρικά προβλήματα. Μικρό ποσοστό, πάντως, των ασθενών, μόλις 4%, χρειάστηκε να διακομισθεί σε νοσοκομείο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν στην έκθεσή τους, την οποία παρουσίασαν και στο ετήσιο 10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθολογίας, ότι τα στοιχεία διαφοροποιούν την Ελλάδα σε σύγκριση με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς όπου οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού, που οφείλονται σε τροφικές δηλητηριάσεις ή λοιμώδη αίτια, είναι η συχνότερη αιτία κλήσης ιατρών σε ξενοδοχεία. «Αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι τα υγειονομικά μέτρα σε καταστήματα εστίασης στην Αττική είναι επαρκή» σημειώνεται στη μελέτη.

Ποια προβλήματα υγείας εκδήλωναν οι τουρίστες
Ιώσεις και διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος αποδεικνύεται ότι είναι… κλασικό πρόβλημα υγείας για τους αλλοδαπούς ανεξαρτήτως εποχής στη χώρα μας. Χειμώνα – καλοκαίρι τα αναπνευστικά προβλήματα ταλαιπωρούν σταθερά έναν στους τρεις τουρίστες της Αθήνας. Διαρροϊκές και γαστρεντερικές διαταραχές καταγράφηκαν σε ποσοστό 19% των τουριστών και ακολουθούν με 12% οι οστεομυικές διαταραχές. Επίσης, σε μικρότερο ποσοστό καταγράφονται δερματολογικά και ουρολογικά προβλήματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου