ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για την πισίνα στις φυλακές Κορυδαλλού

αντιδράσεις-για-την-πισίνα-στις-φυλακ-232473

Έντονη ήταν η αντίδραση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο δαπανήθηκαν χρήματα του ελληνικού δημοσίου για την κατασκευή πολυτελούς πισίνας μέσα στις φυλακές.

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος στο δημοσίευμα του Πρωτου Θέματος σύμφωνα με το οποίο “με έγκριση της διοίκησης των φυλακών, προσωπική εργασία κρατουµένων που ελπίζουν µε αυτόν τον τρόπο σε καλύτερη µεταχείριση, αλλά και χρήµατα του Ελληνικού Δηµοσίου που υποτίθεται ότι πασχίζει να κόψει δαπάνες, οι Φυλακές Κορυδαλλού απέκτησαν τη δική τους πισίνα”.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα η πισίνα που βρίσκεται στην πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των φυλακών είναι επενδυμένη µε πλακάκια, διαφορετικά επίπεδα και συστήματα καθαρισμού νερού τελευταίας τεχνολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η κατασκευή της οδήγησε και σε δύο αποδράσεις, καθώς δύο από τους κρατούμενους εργάτες χρησιμοποίησαν τα μπάζα της εκσκαφής για να δημιουργήσουν ράμπα και να περάσουν πάνω από τον τοίχο και να εξαφανιστούν!
Σε ανακοίνωσή της ο Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων κάνει λόγο για “σωρεία ανακριβειών που που περιλαμβάνουν οι αναφορές σε μια προσπάθεια εξανθρωπισμού του περιβάλλοντος χώρου (με αντίκτυπο στη διάθεση και την προσπάθεια αποκατάστασης της όποιας ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων) και ο προβληματισμός στην σκοπιμότητα όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά διάνοια στην αλήθεια”.
“Για ότι έχει κατασκευασθεί στο “νεκρό” προαύλιο (πρώην σκουπιδότοπος) του ψυχιατρείου, το ελληνικό δημόσιο, ο δοκιμαζόμενος λαός μας, δηλαδή, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ!” αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει “όλα έγιναν με την εργασία των κρατουμένων-εργαζομένων και τα λίγα χρήματα που απαιτήθηκαν για τα υλικά καταβλήθηκαν από την Ομοσπονδία την πρωτοβάθμια ένωση των υπάλληλων του ψυχιατρείου και χορηγούς”.
“Είναι να απορεί κανείς, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες κράτησης στο Ψυχιατρείο. Καλούμεθα να απολογηθούμε επειδή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να πάμε, δηλαδή, κάποια βήματα μπροστά την κοινωνία των φυλακών, να μη βλέπουμε πλέον τους κρατουμένους σαν αριθμούς και να “δικαιολογείται” κάθε χρόνο συγκεκριμένος αριθμός αυτοκτονιών” αναφέρεται μεταξύ άλλων ενώ σε άλλο σημείο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επαναλαμβάνουν οτι “χωρίς να δαπανηθεί δεκάρα από τον κρατικό κορβανά, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φυλακή-κάτεργο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κρατούμενο ως συνάνθρωπο και όχι ως υποπόδιο”

“Εμείς, χωρίς επαναλαμβάνουμε, να βάλει ούτε μία δεκάρα το δημόσιο, φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής, με διάφορα ζώα και πτηνά κυρίως από την ελληνική πανίδα, μια ανάσα ψυχής και όχι αναψυχής….

Δυστυχώς, αυτός ο χώρος, ψυχής και όχι αναψυχής, όπως προείπαμε, δεν είναι ακόμα προσβάσιμος στους κρατουμένους, ει μη μόνον οπτικώς. Βρίσκεται έμπροσθεν της εισόδου του καταστήματος και είναι απόλυτα οριοθετημένος με φράχτες. Παραπλεύρως από αυτόν διέρχονται η πάσης φύσεως επισκέπτες του καταστήματος, ιατροί, δικηγόροι, άλλοι επιστήμονες, παράγοντες της δημόσιας ζωής καθώς και οι συγγενείς των κρατουμένων.

Φιλοδοξία μας είναι όταν ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας με την προσθήκη μιας μικρογραφίας εκκλησίας ,του Παρθενώνα, μιας «κούνιας» κι ενός «μύλου», να ζητήσουμε από το Υπ. Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να το εγκρίνει, ο χώρος αυτός, να γίνει χώρος συνάντησης για τους κρατουμένους κυρίως του α’ και β’ ορόφου, όταν θα έχουν επισκεπτήριο με τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 10 ετών” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

NewsIt.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου