ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Απάτες κατά του ΙΚΑ

ηράκλειο-απάτες-κατά-του-ικα-238891

5 μηνυτήριες αναφορές κατέθεσε στην Εισαγγελία Ηρακλείου ο Προϊστάμενος του ΙΚΑ, για ισάριθμες υποθέσεις που προκάλεσαν οικονομική ζημιά στο Ιδρυμα. Οι τρεις υποθέσεις αφορούν σε παράνομη είσπραξη συντάξεων, ενώ οι δυο κατατέθηκαν σε βάρος μιας λογίστριας κι ενός ιδιοκτήτη συνεργείου, ο οποίος αν και ισχυρίζεται ότι έχει κλείσει την επιχείρησή του εδώ και 8 χρόνια, εμφανίζεται να απασχολεί 8 άτομα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο κος Ροκαδάκης, ο εν λόγω εργοδότης φέρεται να υπέβαλε στο ΙΚΑ τον Αύγουστο του 2010 αίτηση έναρξης επιχείρησης καταθέτοντας φωτοτυπία της ταυτότητας του και έναρξης επαγγέλματος από την Εφορία, δηλώνοντας ταυτόχρονα και πόσα άτομα θα απασχολήσει σε αυτήν.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011 του εστάλη από το ΙΚΑ πρόσκληση για έλεγχο, ενώ τρεις μήνες αργότερα , του επιδόθηκε νέα πρόσκληση για ρύθμιση των χρεών του, στην οποία δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα διαπίστωσε η έρευνα στο ΙΚΑ, επί δέκα μήνες, η εν λόγω επιχείρηση, υπέβαλλε τις σχετικές ηλεκτρονικές καταστάσεις με τα άτομα που απασχολεί, γεγονός που γίνεται μόνο με ειδικό κλειδάριθμο, που είναι μοναδικός για κάθε επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 5 από τους 8 που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ήταν ασφαλισμένοι για συγκεκριμένες ημέρες, προφανώς κατά τον κο Ροκαδάκη , για να μπορούν να εισπράτουν και επιδόματα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Οσον αφορά στις παράνομες ειοσπράξεις συντάξεων, αυτές αφορούν σε μια περίπτωση εισπράξεις απο το 2009 έως το 2012 και οι παλλες δυο απο το 2010 και μετά, συνολικά ζημιώνοντας το ΙΚΑ με το πσό των 30.000 ευρώ. Απο τις 28 συνολικά υποθέσεις που έχουν εντοπιστεί στο ΙΚΑ Ηρακλείου ο Ιδρυμα έχει ζημιά ύψους 400.000 ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου