ΕΛΛΑΔΑ

Κλήσεις σε Γερμανούς της «Siemens» στέλνει η ελληνική δικαιοσύνη

κλήσεις-σε-γερμανούς-της-siemens-στέλνει-η-239923
Για πρώτη φορά η ελληνική δικαιοσύνη καλεί σε απολογία Γερμανούς για την πολύκροτη υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Πρόκειται για περισσότερα από 10 στελέχη του γερμανικού κολοσσού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών της περιόδου 1998-2004 τα οποία καλούνται να λογοδοτήσουν ενώπιον των δικαστικών ελληνικών αρχών για «δωροδοκία» και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Ήδη, οι εφέτες ειδικοί ανακριτές της υπόθεσης έχουν συντάξει τα κατηγορητήρια σε βάρος των Γερμανών τα οποία έχουν ήδη προωθηθεί για επίσημη μετάφραση. Για το λόγο αυτό οι κλήσεις σε απολογία αναμένεται να αποσταλούν το Σεπτέμβριο.

Οι κατηγορίες αφορούν στο σκέλος της υπόθεσης σχετικά με τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του Οργανισμού αλλά και τις επεκτάσεις της , οι οποίες φέρονται να προκάλεσαν μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα σκέλη της ογκώδους δικογραφίας, οι εφέτες ειδικοί ανακριτές αναμένουν:

– Την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης για το σύστημα C4I, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η καταγγελλόμενη ζημία που προκλήθηκε στο δημόσιο από την προμήθεια και την εγκατάσταση του.
– Τις απαντήσεις επί συγκεκριμένου ερωτηματολογίου που έχουν αποστείλει εδώ και 18 μήνες στον αποκαλούμενο ως «αρχιτέκτονα» των «μαύρων ταμείων» της Siemens Ράινχαρτ Σίκατσεκ ο οποίος έχει καταγγείλει ότι μοιράστηκαν μίζες εκατομμυρίων σε έλληνες αξιωματούχους με βαλίτσες προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για τα αντιπυραυλικά συστήματα PATRIOT. Για το σκέλος αυτό έχουν ολοκληρωθεί οι μαρτυρικές καταθέσεις, κυρίως στρατιωτικών οι οποίοι –κατά πληροφορίες- υπεραμύνθηκαν της εν λόγω αγοράς θεωρώντας μάλιστα ότι ήταν η ενδεδειγμένη για τη χώρα.
– Τις απαντήσεις των Αρμενικών Αρχών επί αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν αποσταλεί από το Εφετείο για την υπόθεση της ΑΡΜΕΝΤΕΛ σχετικά με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου