Συναγερμός για ραδιενεργά απόβλητα

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-10, 11:52:38
Συναγερμός για ραδιενεργά απόβλητα

Ραδιενεργό φορτίο σε πλοίο που μετέφερε απόβλητα προς καύση από τη «Χαλυβουργία Βόλου» εντόπισαν οι αρχές της Σαρδηνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA στις 27 Ιουνίου, αλλά και δημοσιεύματα ιταλικών εφημερίδων, πρόκειται για το πλοίο «Eilsum», το οποίο ξεκίνησε από τη «Χαλυβουργία» με προορισμό την εταιρία «Portovesme Ltd», στην επαρχία Καρμπόνια - Ιγκλέσιας της Σαρδηνίας, για την παράδοση φορτίου επικίνδυνων αποβλήτων για περαιτέρω επεξεργασία και διαχείριση.

Ωστόσο σύμφωνα με το ANSA και τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων «Ουνιόνε Σάρντα» και «Λα Νουόβα Σαρντένια», κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης και του ελέγχου χτύπησε τρεις φορές ο συναγερμός ραδιενέργειας και το Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του ραδιενεργού στοιχείου Καίσιο-137. Το πλοίο τέθηκε σε καραντίνα και επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, επερώτηση κατέθεσε ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης προς τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Αργ. Κοπάνα.

Ο κ. Πουλάκης στην επερώτησή του τονίζει ότι «η πιθανότητα ύπαρξης ραδιενεργών αποβλήτων στη «Χαλυβουργία Βόλου» συνιστά μείζον θέμα για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της Μαγνησίας και την προστασία του περιβάλλοντος» και ζητάει από τους κ.κ. Αγοραστό και Κοπάνα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη βασιμότητα των ως άνω πληροφοριών και τα αποτελέσματα των ελέγχων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Παράλληλα ζητά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενημερωθούν και να επιληφθούν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας, ΥΠΕΚΑ και Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κ.λ.π.).

Το πρακτορείο ANSA στα δημοσιεύματά του αναφέρει ότι το πλοίο «Eilsum» φέρεται να είχε περάσει από ελέγχους στην Ελλάδα, όμως, κατά τον έλεγχο της ιταλικής εταιρίας χτύπησε ο συναγερμός της ραδιενέργειας. Αναφέρεται, μάλιστα, ότι τα επίπεδα του Καισίου-137 ήταν δύο με τρεις φορές πάνω από το κατώτερο όριο. Οι υπεύθυνοι της ιταλικής εταιρίας έθεσαν αμέσως σε καραντίνα το πλοίο και ανέστειλαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το συμβόλαιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει με τη «Χαλυβουργία».

Το πλοίο «Eilsum» με το υπόλοιπο φορτίο, το οποίο μετά τον συναγερμό ραδιενέργειας που χτύπησε δεν εξετάστηκε, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από εντολή που έδωσε ο νομάρχης του Κάλιαρι, ενώ τα πέντε σακιά τα οποία ξεφορτώθηκαν, στα οποία εντοπίστηκε Καίσιο - 137, παραμένουν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας για περαιτέρω έρευνα. Το πλοίο επέστρεψε στον Βόλο την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Παραθέτοντας όλες τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πουλάκης θέτει στον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας τις εξής ερωτήσεις:

1. Έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το ως άνω περιστατικό; Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πλοίο με το ραδιενεργό φορτίο; Ισχύει ότι έχει επιστρέψει στο λιμάνι του Βόλου;

2. Έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε έλεγχο των όρων λειτουργίας της «Χαλυβουργίας Βόλου», σύμφωνα με το άρθρο 186 παρ. ΙΙ Γ δ.; Τι προέκυψε από τον έλεγχο;

3. Έχει ενημερωθεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.) και το ΥΠΕΚΑ; Αν ναι, έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την εκ μέρους τους ανάληψη των απαιτούμενων πρωτοβουλιών;

4. Τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για τον έλεγχο των ανωτέρω πληροφοριών και την εξασφάλιση της υγείας και της ζωής των πολιτών της Μαγνησίας και της προστασίας του περιβάλλοντος της περιοχής έναντι της απειλής τους από ενδεχόμενα ραδιενεργά απόβλητα της «Χαλυβουργίας Βόλου»;

Σχόλια
ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ
ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΡΑΠ ΚΑΙ Η ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΚΟΝΗ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ... ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΣΙΩΠΗΣ!!!
Μυρτώ Στ. - 2012-07-10 13:47:14
Αποστολή σχολίου
9
+
7
=