ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμοι όλοι για την τελική ευθεία

έτοιμοι-όλοι-για-την-τελική-ευθεία-851206

Εν μέσω διακοπών, οι επιτελείς των κομμάτων σχεδιάζουν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση και το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να λάβει προεκλογικό χαρακτήρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Παράλληλα, τόσο στη Ρηγίλλης όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη, διεξάγεται αγώνας δρόμου για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων.
H ΝΔ θα πορευθεί κατά την προεκλογική περίοδο με κύριο στόχο την ανάδειξη του ηγετικού προφίλ του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και την προβολή του κυβερνητικού έργου.
Επίσης, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην υπάρξει μεγάλη και δαπανηρή καμπάνια και οι πρώτες επικοινωνιακές κινήσεις θα φανούν μία εβδομάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών.
Παράλληλα θα υπάρξει και εκστρατεία για τη λεγόμενη χαμένη ψήφο, δηλαδή προς τα μικρά κόμματα και ειδικά τον ΛΑOΣ και το σύνθημα ουσιαστικά θα είναι: «Καμία χαμένη ψήφος».
Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει «έξυπνη» προεκλογική εκστρατεία εξαιτίας της σύντομης, όπως φαίνεται, προεκλογικής περιόδου. Το κέντρο βάρους θα πέσει στα οικονομικά της οικογένειας, ενώ μεθοδικά οργανώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος την 3η Σεπτεμβρίου, καθώς και η παρουσία του Γ.Παπανδρέου στη ΔΕΘ.
Η προεκλογική μάχη θα δοθεί από την άποψη της αντιπολίτευσης σε δύο επίπεδα: Στην αποδόμηση της εικόνας της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και στο θετικό μήνυμα για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμά του. Παράλληλα θα δοθεί βάρος στη θετική επικοινωνία του κόμματος με τους πολίτες.
Σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια διαμόρφωσε με τις πολιτικές της και τις επιλογές της» και ότι «ο κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος αργά ή γρήγορα να προσέλθει σε εκλογές. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους Έλληνες».
Αγώνας για τα ψηφοδέλτια
Το παρασκήνιο σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πλούσιο και Το Βήμα παρουσιάζει τις τελευταίες πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν, εκτός από τους νυν βουλευτές, στους εκλογικούς συνδυασμούς της ΝΔ ανά την επικράτεια.
Στη ΝΔ τις τελευταίες ημέρες λένε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» αναφορικά με συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Οι συζητήσεις του γραμματέα της ΝΔ Λ. Ζαγορίτη έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και πολλές από τις θέσεις στις λίστες του κόμματος, ιδίως στην περιφέρεια, έχουν ήδη «κλειδώσει».
Η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει στο κυβερνών κόμμα για αρκετές περιοχές, για τις οποίες ήδη είναι ενήμερος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που απλά θα τις επικυρώσει τις επόμενες ημέρες, ενώ αποκλειστικά δική του επιλογή θα είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Το τελικό ξεκαθάρισμα των υποψηφίων θα αρχίσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν θα ανατεθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο, όπως και το 2004, τα καθήκοντα της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα.
Στο ΠΑΣΟΚ τα ψηφοδέλτια είναι πλέον έτοιμα σε ποσοστό που ξεπερνά πλέον το 90%. Παρά τις όποιες γκρίνιες, στη Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και έτοιμοι να προβούν στην ανακοίνωση των ονομάτων όποια στιγμή κριθεί πρόσφορη για το κόμμα.
Κενές θέσεις υπάρχουν ακόμη σε ορισμένες περιοχές, ενώ αλλού δεν έχει ολοκληρωθεί η «επιχείρηση γοητεία» απέναντι σε πρόσωπα με σημαντική τοπική εμβέλεια. Ωστόσο το σημαντικό ξεσκαρτάρισμα έχει γίνει.
Αυτό που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ως την τελευταία στιγμή είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καλείται να επιλέξει μεταξύ των συνεργατών του και παράλληλα να βρει προσωπικότητες οι οποίες θα αναδείξουν το κοινωνικοπολιτικό στίγμα του κόμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου