ΕΛΛΑΔΑ

Δεν θα είναι πια σύμβολο της Θεσσαλονίκης ο Λευκός Πύργος – Διαγωνισμός για νέο τοπόσημο!

δεν-θα-είναι-πια-σύμβολο-της-θεσσαλονί-251436

Ξεθωριάζει ο Λευκός Πύργος όπως προκύπτει από τις ενέργειες του δήμου Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό με στόχο να αποκτήσει η πόλη τη δική της «ταυτότητα» στον παγκόσμιο χάρτη εικόνων. Σύμβολο της πόλης δεν θα είναι ο Λευκός Πύργος αλλά ένα σύμβολο μέσα στη θάλασσα!

Το θέμα φέρνει στο φως η δημοσιογράφος Ευτυχία Βατάλη με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αν κάποιοι θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη έχει τοπόσημο κι αυτό είναι ο Λευκός Πύργος, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ένας τόπος μαρτυρίου, όπως αυτός ο Πύργος του Αίματος, όπως λεγόταν παλαιότερα το μνημείο, θα πρέπει να αποτελεί το σήμα κατατεθέν της σύγχρονης Θεσσαλονίκης.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, μιλώντας στην εφημερίδα είπε πως το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος και συμφώνησε να ξεκινήσει στην πόλη η συζήτηση για το δικό της τοπόσημο.

Ο κ. Κουράκης ανέφερε στον «Αγγελιοφόρο» ότι « δήμος Θεσσαλονίκης προτίθεται να συζητήσει το θέμα αυτό με το ΤΕΕ, ενώ θα προχωρήσει και σε ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Σε πρώτη φάση, θα ακούσουμε ιδέες, θα ακούσουμε προτάσεις. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε και σε διαγωνισμό».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δημοτική αρχή προτιμά η κατασκευή αυτή να τοποθετηθεί στη θάλασσα. Όπως εξηγεί και ο αντιδήμαρχος όραμα του δήμου είναι το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης να τοποθετηθεί στη θάλασσα, αφού η εικόνα της πόλης από εκεί είναι κάτι που δεν είναι καθόλου γνώριμο για κατοίκους και επισκέπτες της πόλης. Η εξέδρα αυτή θα συνδέεται με την παραλία, ενώ θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει και κάποιο καφέ, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, αντικείμενο του διαγωνισμού θα αποτελεί η δημιουργία εντός θαλάσσης μιας κατασκευής που θα λειτουργεί ως τοπόσημο για το χώρο και την πόλη και η οποία θα βρίσκεται επί εξέδρας. Επιδίωξη θα είναι η συνολική κατασκευή να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για το χώρο και ως δομικό στοιχείο του τοπίου. Οι μετέχοντες στο διαγωνισμό θα εξετάσουν επίσης το ακριβές σημείο στο οποίο θα τοποθετηθεί το τοπόσημο αυτό.

thestival.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου