ΕΛΛΑΔΑ

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Αττική

πολλαπλά-πύρινα-μέτωπα-στην-αττική-264680

Μετά τις πυρκαγιές σε Κερατέα και Βιγκλάφια Βοιών που ξεκίνησαν το μεσημέρι, νέες πύρινες εστίες το απόγευμα σε Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ντράφι Πεντέλης, Αγία Μαρίνα Καλάμου και Παπαχωράφι Παλλήνης. Δύο πυροσβέστες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Παλαιά Φώκαια.

Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν το απόγευμα και βρίσκεται σε εξέλιξη σε Παλαιά Φώκαια και Κερατέα, στην περιοχή Δροσιά, η οποία εκδηλώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και εξαπλώθηκε γρήγορα με τη βοήθεια των θυελλωδών ανέμων που έφταναν τα οκτώ μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμεων κατάσβεσης.

Στις προσπάθειες συμμετέχουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες και 48 οχήματα καθώς και 30 πεζοπόροι και 20 οχήματα των δήμων ενώ από αέρος συνέδραμαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Περίπου μια ώρα μετά την εκδήλωση της πρώτης μεγάλης φετινής πυρκαγιάς στην Αττική, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί για παν ενδεχόμενο το Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών στην Παλαιά Φώκαια, και οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της Αναβύσσου.

Σε δηλώσεις του στο kathimerini.gr ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, είπε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από εργασίες οξυγονοκόλλησης στον οικισμό της Δροσιάς και εξαπλώθηκε αστραπιαία σχηματίζοντας δύο μέτωπα και απειλεί κατοικίες. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό του δημάρχου, η πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του δάσους «Μεγάλα Πεύκα» και εκατοντάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Πρόκειται για έναν μόνιμο πυροσβέστη, ο οποίος υπέστη εγκαύματα από την πυρκαγιά που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, λόγω των ισχυρών ανέμων και έναν πενταετούς θητείας, ο οποίος έπεσε κατά τις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν και άλλες πυρκαγιές στην Αττική, σε δασώδη περιοχή ανάμεσα σε Κάλαμο και Αγίους Αποστόλους Αττικής, στην Αγία Μαρίνα, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα στον οικισμό Αύρα και στο Ντράφι Πεντέλης. Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν το απόγευμα όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Αττικής.

Κινδυνεύει και το εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», στην Παλλήνη ενώ 15 πυροσβεστικά οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρων και 8 οχήματα δήμων συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης. Αγωνία για το τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν και θα σταματήσουν να συνδράμουν οι εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 18.30 στην περιοχή Κεφαλόβρυσο της Πάτρας. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, η φωτιά μαίνεται ανεξέλικτη, καίγοντας κυρίως αγροτοδασική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν περίπου 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Επίσης ένα ακόμη πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Αγία Τριάδα, στην Κάτω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας. Επί τόπου βρίσκονται δυνάμεις της πυροσβεστικής, που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Σε εξέλιξη παραμένει και η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας.

Επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, είχε ο Κώστας Ήσυχος μέλος Πολιτικής Γραμματείας Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής– Εθνικής Άμυνας και Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΝ, για να ενημερωθεί για την κατάσταση των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές.

Εξάλλου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή Αττικής Α. Μητρόπουλο, μεταβαίνει στην περιοχή της Κερατέας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, από τον οποίο ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα μέτωπα της φωτιάς.

Τα μέτωπα της πυρκαγιάς στην Κερατέα, Φώκαια και Ανάβυσσο, επισκέφθηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΛΑΟΣ στη Β’ Πειραιά, Π. Μαντούβαλος.

Την ίδια ώρα, ο ΛΑΟΣ με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν με ιδιαίτερη ένταση και οι πυροσβέστες μας καλούνται, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και χωρίς την απαραίτητη σύνθεση, να δώσουν όλον τους τον εαυτό. Κάποιοι ολιγώρησαν και δεν υπάρχουν στην πληρότητα που επιβάλλεται τα πυροσβεστικά μέσα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου