ΕΛΛΑΔΑ

«Στα σκαριά» το πρώτο κέντρο αναπαραγωγής ποιμενικών

στα-σκαριά-το-πρώτο-κέντρο-αναπαραγ-268695

Το πρώτο κέντρο αναπαραγωγής σκύλων φύλαξης κοπαδιών (ελληνικού ποιμενικού) αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα στη Δεσκάτη Γρεβενών. Στο κέντρο, που θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 10 ζώων, υπάρχουν 8 σκυλιά, ενώ οι αιτήσεις από τους κτηνοτρόφους φτάνουν τις 40.

Το έργο που έχει στόχο τον εφοδιασμό όλων των κτηνοτρόφων με τα συγκεκριμένα σκυλιά-φύλακες, υλοποιείται από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE και με τη συμμετοχή της περιβαλλοντικής οργάνωσης για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ».

Μάλιστα, η χρήση των σκύλων φύλαξης κοπαδιών έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλεί η αρκούδα στο ζωικό κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνει η «Καλλιστώ», «οι ζημιές που προκαλεί η αρκούδα στα κοπάδια, είτε λόγω της αναποτελεσματικότητας των σκυλιών που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι, είτε λόγω έλλειψης καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών, έχει άμεση επίπτωση στη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, αφού δυσαρεστημένοι παραγωγοί χρησιμοποιούν τακτικά παράνομες μεθόδους, όπως δηλητηριασμένα δολώματα, για την εξόντωση των αρκούδων που τους προκαλούν ζημιές».

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η διαθεσιμότητα αυτών των σκύλων σε βοσκούς, είναι προβληματική και το ίδιο συμβαίνει και με την αποτελεσματικότητα των σκύλων που ήδη διαθέτουν οι κτηνοτρόφοι, λόγω της μη διατήρησής τους και λόγω ελλιπών κριτηρίων εκτροφής και εκπαίδευσης τους.

«Ο σταθμός θα διαθέτει τις απαραίτητες παροχές ώστε να φιλοξενήσει επιλεγμένους σκύλους φύλαξης κοπαδιών οι οποίοι πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα φυλής. Αυτά τα σκυλιά θα λειτουργήσουν ως γεννήτορες για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού κουταβιών που θα μπορέσει να καλύψει τις επείγουσες και άμεσες ανάγκες των κτηνοτρόφων» δήλωσε στο ΑΠΕ ο Θωμάς Τσιάλτας, εκ μέρους του LIFE

Στην Ελλάδα, η παραδοσιακή φυλή φύλαξης κοπαδιών είναι ο ελληνικός ποιμενικός. Η ακοή, η όσφρησή του και η όραση του είναι αρκετά οξείες και το σκυλί μπορεί να είναι αρκετά δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι πιθανότητες για επιθέσεις αυξάνονται. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις κακουχίες και στο λιγοστό φαγητό.

24h.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου