ΕΛΛΑΔΑ

Ειρωνείες κατά της Ελλάδας

ειρωνείες-κατά-της-ελλάδας-275566

«Μια χώρα που ζητιανεύει 100 δισ., μια χώρα που προσπαθεί να πουλήσει τα νησιά της είναι δυνατόν να αποτελεί παράδειγμα για την Τουρκία;» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τσιόδρας

Με προσβλητικές αναφορές για την Ελλάδα και μειωτικούς χαρακτηρισμούς για την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός για την έξοδο από την κρίση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν έθεσε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είχε συγκρίνει την ελληνική με την τουρκική οικονομία και αυτό εξόργισε τον κ. Ερντογάν που ξέσπασε εναντίον της χώρας μας, ισχυριζόμενος ότι περιορίζονται οι γεννήσεις για να ανέβει το κατά κεφαλή εισόδημά της!

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Μια χώρα που προσπαθεί μειώνοντας τον πληθυσμό της να εμφανίσει περισσότερο το κατά κεφαλή εισόδημά της, μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ζητιανεύοντας αυτή τη στιγμή 100 δισ., μια χώρα που προσπαθεί να πουλήσει τα νησιά της είναι δυνατόν να αποτελεί παράδειγμα για την Τουρκία;» αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας στη γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εξαγωγέων Τουρκίας.

Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στον περιορισμό του χρέους που παρέλαβε των 23,5 δισ. δολαρίων προς το ΔΝΤ, σε μόλις 1,7 δισ. και στο συναλλαγματικό απόθεμα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, που έχει φθάσει τα 92 δισ. δολάρια.

«Αραγε τι έχει απομείνει στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας» έθεσε το ερώτημα ο κ. Ερντογάν καταλήγοντας ότι με τέτοιες συγκρίσεις μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής οικονομίας «γελάνε ακόμη και τα κοράκια…».

Αυτό ήταν ένα ακόμη από τα γνωστά ξεσπάσματα του κ. Ερντογάν, ενώ παράλληλα στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει έντονος προβληματισμός για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα.

Ο ισχυρός άνδρας της τουρκικής οικονομίας αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατσάν κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει ισχυρή δράση για να αποτρέψει τη διάλυση της Ευρωζώνης καλώντας μάλιστα τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών οικονομιών να μελετήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας που υπέστη τις συνέπειες από προγράμματα λιτότητας.

ΣυνέδριοΜιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Μπαμπατσάν κάλεσε την ΕΚΤ να βοηθήσει τόσο τις ισπανικές τράπεζες αλλά και να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ντόμινο…».

Ο κ. Μπαμπατσάν πάντως ήταν ειλικρινής καθώς εκτίμησε ότι τελικά η κρίση στην Ευρωζώνη βοηθά την Τουρκία να πετύχει τον στόχο της για να αναδειχθεί σε μία από τις 10 πιο προηγμένες οικονομίες του κόσμου, το 2013, με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Αθήνας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τσιόδρας δήλωσε: «Η Ελλάδα θα ανέμενε από τους γείτονές της να σέβονται τα προβλήματά της αντί να θορυβούν», ενώ υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει «ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να φθάσει ακόμη και το σημερινό μειωμένο μέσο κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας». Ο κ. Τσιόδρας κάλεσε τη γειτονική χώρα «να ασχολείται με τα δικά της προβλήματα, φροντίζοντας να κρατήσει περισσότερο εποικοδομητική στάση στις διμερείς σχέσεις».

«Οποιος χαίρεται γιατί η φωτιά είναι κοντά στο σπίτι του γείτονά του, γρήγορα θα κινδυνεύσει και ο ίδιος από την πυρκαγιά αυτή?» επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η «αλαζονεία και η περιφρόνηση που χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις αυτές δεν τιμούν τον Τούρκο πρωθυπουργό. Και σε κάθε περίπτωση δεν προωθούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών».

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου