ΕΛΛΑΔΑ

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

το-επικαιροποιημένο-πρόγραμμα-του-συ-280704

«Ακύρωση μνημονίου»

Η ακύρωση του μνημονίου και η αντικατάστασή του με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και η κατάργηση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζει σε λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων, στις 12 μ.μ. στον πολυχώρο «Αθηναΐς», θα γίνει σε τέσσερις θεματικές ενότητες: Οικονομία, Κοινωνικό Κράτος – Εργασία, Δημοκρατία – Πολιτικό Σύστημα, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πολύ ψηλά στην οικονομική του ατζέντα τη στήριξη των ανέργων και των χαμηλών εισοδημάτων, που πλήττονται από τη λιτότητα, ενώ αναμένεται να προτείνει την κατάργηση του λεγόμενου χαρατσιού της ΔΕΗ, τουλάχιστον για τους χαμηλόμισθους και τα φτωχότερα στρώματα.

Ακόμη, η Κουμουνδούρου προτάσσει την εφαρμογή ενός δίκαιου αλλά και αποτελεσματικού φορολογικού προγράμματος που με την δημιουργία περιουσιολογίου και αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών και ηλεκτρονικές συναλλαγές θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει διαπραγμάτευση για το ύψους του χρέους και την αποπληρωμή με ρήτρες ανάπτυξης και με νέους ευνοϊκούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να προτείνει αξιοποίηση της διαδικασίας του Διεθνούς Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει να γίνει με κοινές μετοχές μετά ψήφου που θα έχει ως συνεπακόλουθο να περάσουν οι τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Επίσης, αναμένεται να προτείνει πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν σχεδιαστεί και να περάσουν επίσης υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Την Πέμπτη ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι πρώτη προτεραιότητα είναι «να απαλλάξουμε τη χώρα από τη θηλιά, που με μαθηματική βεβαιότητα οδηγεί στη δραχμή» και αντικατάσταση του μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την αναδιανομή του εισοδήματος και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο πρώτος νόμος που θα ακυρωθεί -δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης- είναι αυτός για τα εργασιακά θέματα, τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου