ΕΛΛΑΔΑ

“Καύσιμα” μέχρι τον Ιούλιο έχει η ΔΕΗ

καύσιμα-μέχρι-τον-ιούλιο-έχει-η-δεη-284917

Δεν έχουν απομακρυνθεί τα οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη ΔΕΗ και δημιουργούν φόβους ακόμη και για κατάρρευση του συστήματος και γενικευμένο μπλακ άουτ.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού, του υπουργού οικονομικών και του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ.

Η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αρχικά για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της και στη συνέχεια εξαιτίας των εκτεταμένων φαινομένων άρνησης πληρωμής λογαριασμών που περιλάμβαναν το λεγόμενο χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ). Σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν από την αρχή του έτους κάλυψαν τις αυξήσεις στους φόρους χωρίς να ενισχύσουν τα έσοδα της ΔΕΗ.

Πριν τις εκλογές και μετά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των θεσμικών φορέων της αγοράς και της ΔΕΗ, η εταιρεία είχε ενισχυθεί εκτάκτως με ποσό της τάξης των 380 εκατ. ευρώ, με το κύριο μέρος να προέρχεται από την επιστροφή των δόσεων Μαρτίου και Απριλίου του ΕΕΤΗΔΕ στην εταιρεία (250 εκατ. ευρώ), που δόθηκαν ως ταμειακή διευκόλυνση μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ακόμη 130 εκατ. αφορούσαν σε επιστροφή φόρου. Καθώς λοιπόν στα τέλη Ιουνίου, η ταμειακή αυτή διευκόλυνση παύει, η ΔΕΗ θα κληθεί να επιστρέψει στο δημόσιο τα ποσά του ΕΕΤΗΔΕ. Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο η ΔΕΗ καλείται επιπρόσθετα να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που λήγουν, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως διαπιστώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης.

Την ίδια στιγμή η… ανάσα που περίμενε η ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθυστερεί καθώς εγκεκριμένα δάνεια ύψους 420 εκατ. ευρώ, δεν έχουν εκταμιευθεί υπό το φόβο της κατάρρευσης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Το πρόβλημα για τη ΔΕΗ επιτείνεται ακόμη περισσότερο καθώς υπάρχει αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων κίνησης υπό το βάρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Α. Ζερβός, το πρόβλημα είναι πολιτικό και πρέπει να υπάρξει νέα κυβέρνηση καθώς «όλα έχουν σταματήσει».

Πλέον με την καθυστέρηση στο δάνειο της ΕΤΕΠ όλες οι ελπίδες στρέφονται στην περίφημη πρόταση για δάνειο από το παρακαταθηκών, που όμως πρέπει να πάρει την έγκριση και της τρόικας. Οι πληροφορίες θέλουν να μην υπάρχει αντίρρηση να υπάρξει και αυτή η διευκόλυνση, υπό τον όρο ότι θα αντιμετωπιστεί το δομικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει και αυτή την κατάσταση στην αγορά, δηλαδή να αυξηθούν τα τιμολόγια.

Σημειώνεται τέλος ότι στη σύσκεψη της Παρασκευής συζητήθηκε και το θέμα των οφειλών που έχει το δημόσιο προς τη ΔΕΗ και οι οποίες ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της λύσης.

capital

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου