ΕΛΛΑΔΑ

«Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει»

κυβέρνηση-στις-18-ιουνίου-χωρίς-το-πασο-286079

«Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε πολιτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Κορίνθου, από όπου ξεκίνησε τη σημερινή περιοδεία του.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η μόνη κυβερνητική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί είναι η πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, ότι η μόνη λύση είναι η κυβέρνηση «με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά».

Διευκρίνισε πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να γίνει το συμπλήρωμα ή η “τσόντα” του ενός ή του άλλου».

«Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες» και «δεν θα υπάρξουν γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε υπουργικές καρέκλες στις 18 Ιουνίου», διεμήνυσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε πως «αν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν την ψευδή εντύπωση ενός διπόλου, κάνουν μεγάλο λάθος γιατί αποδείχτηκε ότι ο κόσμος θέλει συνεργασίες».

Όσον αφορά στις επαναληπτικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά το όνειρο και την ψευδαίσθηση του κ. Σαμαρά για αυτοδύναμη κυβέρνηση που οδήγησε σε εκλογές και κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι «ο τόπος δεν κυβερνιέται ούτε με πλειοψηφίες του 17%, ούτε του 20%, ούτε του 51%» και υπογράμμισε ότι ο λαός θέλει «εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» για να γίνει το συντομότερο μια πραγματικά ισότιμη χώρα της Ευρωζώνης και της Ευρώπης που είναι καθισμένη στο τραπέζι και διαπραγματεύεται. Η δανειακή σύμβαση και η Ευρωζώνη, είπε, είναι γήπεδο διαρκούς διαπραγμάτευσης και υποστήριξε ότι «αν είσαι μόνιμα δανειζόμενος, δεν είσαι ισότιμος». Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε επίσης τα έξι σημεία του κόμματος για αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης και τόνισε ότι αυτή η πρόταση δομείται στο να παραταθεί η δημοσιονομική προσαρμογή «όσο χρειάζεται», ώστε να γίνει πιο ήπια και φιλική.

Αναφερθείς στο σημείο που αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων, τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν θέλησε να αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων, το οποίο «επιβλήθηκε επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρηματικοί το ζητούσαν πιεστικά», προσθέτοντας πως «ξέρουμε ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν απευθείας επαφές με την τρόικα, ερήμην της κυβέρνησης».

Επιπλέον, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει τώρα προς διαπραγμάτευση αυτά τα σημεία, κάνοντας λόγο για αλλαγή των συσχετισμών, την οποία σηματοδοτεί η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ και είπε ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, «άλλοι πιστεύουν ότι τα διεθνή ΜΜΕ είναι σκηνικό για την εσωτερική ελληνική κοκορομαχία».

«Σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί η χώρα να αντέξει μονομερείς ενέργειες, λέμε οργανωμένη πρόταση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης», είπε.

Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για κόμματα που μιλούν ακόμα για καταγγελία, «παρόλο που δεν το εννοούν», για να σημειώσει ότι έχει σημασία να μιλάμε με ειλικρίνεια «γιατί τα προεκλογικά κατά συνθήκη ψεύδη στρέφονται εναντίον του λαού και της χώρας».

Συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς

Εν τω μεταξύ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντήσει την ερχόμενη Τρίτη κοινωνικούς φορείς. Σκοπός του είναι να συζητήσει θέματα που άπτονται των εξελίξεων στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της Ιπποκράτους, με τα προεδρεία της ΟΚΕ, της ΓΣΕΕ του ΣΕΒ τη ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εξής θέματα:

α) Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης (παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και έξι βασικά σημεία διεκδίκησης).

β) Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου-εξειδίκευση και κατανομή του χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης της ανάπτυξης.

γ) Η σύνδεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την στήριξη της απασχόλησης.

δ) Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (ασφαλιστικές εισφορές).

ε) Η συμμετοχή των εργοδοτικών φορέων στο πρόγραμμα «εισιτήριο στην απασχόληση» (κατάρτιση και πρακτική άσκηση).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου