Η ανακύκλωση στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Τελευταία ενημέρωση: 2012-05-23, 19:12:39
Η ανακύκλωση στην εποχή της οικονομικής κρίσης

Πτώση κατά 7% σημείωσε το 2011 η χρήση συσκευασιών και η ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με τα αποτελέσματα το 2010, με βάση την ετήσια έκθεση την Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.   Σύμφωνα με στελέχη του Συστήματος Ανακύκλωσης, η μείωση αποδίδεται στην οικονομική κρίση αφού οι καταναλωτές αγοράζουν όλο και λιγότερα προϊόντα σε συσκευασίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αποτελεσμάτων που κατατέθηκαν στις αρμόδιες αρχές, οι ποσότητες των υλικών που ανακυκλώθηκαν από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 478.000 τόνους (συμπεριλαμβανομένων και των ποσοτήτων από τα Βιομηχανικά και Εμπορικά Απόβλητα Συσκευασίας-ΒΕΑΣ που πιστοποιούνται καθώς και του χαρτιού εντύπων που ανακτάται). Οι ποσότητες αυτές αντί να οδηγηθούν στους χώρους ταφής απορριμμάτων αξιοποιήθηκαν στα 27 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) της ΕΕΑΑ σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του οξύτατου προβλήματος εξεύρεσης νέων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων. Ειδικότερα, οι ποσότητες των αποβλήτων συσκευασίας που ανακυκλώθηκαν τόσο από τα έργα του μπλε κάδου αλλά και από δραστηριότητες της ΕΕΑΑ που ανακυκλώνουν συσκευασίες από δημοτικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα η συλλογή γυαλιού από εστιατόρια και ξενοδοχεία τα πολλαπλά ρεύματα από τα νησιά κλπ. ανήλθαν σε 194 χιλιάδες τόνους δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με το 2010 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Στο τέλος του 2011, συνολικά 241 Καλλικρατικοί ΟΤΑ σε όλη τη χώρα ήταν συμβεβλημένοι με το Σύστημα της ΕΕΑΑ με αποτέλεσμα τα έργα του μπλε κάδου να εξυπηρετούν σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 8 εκατομμύρια κατοίκους. Περισσότεροι από 125 χιλιάδες μπλε κάδοι και 370 οχήματα συλλογής έχουν παραδοθεί στους ΟΤΑ για να χρησιμοποιηθούν στη συλλογή και αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το 2011 η επέκταση του συστήματος της ΕΕΑΑ στα ελληνικά νησιά ήταν σημαντική. Ειδικότερα, αναπτύχθηκαν έργα ανακύκλωσης σε 22 νησιά, με αποτέλεσμα 350 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες των εν λόγω νησιών, να εξυπηρετούνται από το σύστημα του μπλε κάδου.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των συμβεβλημένων με το Σύστημα επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3% συγκριτικά με το 2010. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 1.700 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων συνεργάζονται ήδη με την ΕΕΑΑ, δείχνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προώθηση και την ενίσχυση της ανακύκλωσης των συσκευασιών στη χώρα μας.

Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι η ΕΕΑΑ, μέσα από τα προγράμματα ανακύκλωσης που λειτουργεί και στηρίζει οικονομικά σε πανελλαδική κλίμακα, συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, δημιουργώντας περίπου 1.900 άμεσες θέσεις εργασίας στη συλλογή και τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη χρονιά, ότι το Σύστημα των μπλε κάδων ανταποκρίθηκε με συνέπεια στις ανάγκες των δήμων και των πολιτών για ανακύκλωση συσκευασιών, επιβεβαιώνοντας ότι τα έργα του μπλε κάδου αποτελούν την κύρια πηγή ανακύκλωσης για το άμεσο μέλλον και κατά συνέπεια το βασικό παράγοντα επίτευξης των Εθνικών Στόχων για την Ανακύκλωση Συσκευασιών.

Πρέπει να αναφερθεί ότι το μέσο λειτουργικό κόστος ανάκτησης των έργων του μπλε κάδου είναι σημαντικά χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό και από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεθοδολογία (μπλε κάδος) που εφαρμόζει η ΕΕΑΑ.

Ο κύριος Γιάννης Ραζής, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, αναφέρει: «Το 2011 ήταν μια χρονιά γεμάτη που χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις, τόσο σε κοινωνικό και οικονομικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, ο μπλε κάδος κατάφερε να αντισταθεί στις σοβαρές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και να συνεχίσει και το 2011 σταθερή πορεία. Τα αποτελέσματα του έτους αποτελούν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της ανακύκλωσης στη χώρα μας που μας κινητοποιεί για περαιτέρω ανάπτυξη των δράσεων της ΕΕΑΑ».

skai.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
6
=