ΕΛΛΑΔΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωράμε το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης του Δήμου Μαλεβιζίου με εντατικούς ρυθμούς»

χρ-τριαντόπουλος-προχωράμε-το-σχέδιο-855374

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, απάντησε τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2022 στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Μανώλη Συντυχάκη, με θέμα τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών στον Δήμο Μαλεβιζίου και την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης και προστασίας μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 15ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος εστίασε στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης, δίνοντας έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις, όπως το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr για τις πληγείσες επιχειρήσεις, αλλά και την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των πληρωμών πρώτης αρωγής προς τους δικαιούχους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της υποβολής αιτήσεων. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή -που βρεθήκαμε στο πεδίο- τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής. Σχέδιο που αφορά, φυσικά, και την περιοχή της Σητείας, αφού πρόκειται για το ίδιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Άλλωστε, μας δόθηκε η ευκαιρία για το συγκεκριμένο σχέδιο να συζητήσουμε και προ ημερών στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνεπώς, θεωρώ καλύτερο να εστιάσω στην πορεία υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης στην περίοδο που έχει μεσολαβήσει από την προηγούμενη συζήτησή μας.

Όπως σας είχα αναφέρει και τότε, την επόμενη ημέρα από τη συζήτησή μας εδώ, στη Βουλή, έγινε η πληρωμή της πρώτης αρωγής στους επιχειρηματίες που είχαν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Θυμίζω ότι η πρώτη αρωγή φθάνει έως τις 6.000 ευρώ, ανάλογα με το εύρος της ζημιάς, η πλατφόρμα άνοιξε για τις υποβολές αιτήσεων λίγες μόλις ημέρες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας -σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών- έστειλαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα στοιχεία, οι διασταυρώσεις από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας έγινε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και η πληρωμή προς τους αιτούντες έγινε -ουσιαστικά- εντός του πρώτου μήνα από την εκδήλωση του φαινομένου.

Έτσι, σε χρόνους που καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η καταβολή της πρώτης αρωγής προς τους επιχειρηματίες. Πρώτη αρωγή ύψους 680.000 ευρώ προς 141 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κρήτη, δηλαδή και στον Δήμο Σητείας και στον Δήμο Μαλεβιζίου.

Και, φυσικά, προχωρά η διαδικασία, από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, για τη χορήγηση της προκαταβολής 25% της εκτιμηθείσας ζημίας από το Υπουργείο Οικονομικών. Εκτιμηθείσα ζημιά που θα καλυφθεί έως το 70%, ανάλογα με το ύψος της ζημιάς, με έμφαση στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με ανώτατο όριο τις 120.000 ευρώ.

Δεν καλύπτεται -και δεν έχει καλυφθεί ποτέ μέχρι τώρα- το 100% των ζημιών σε επιχειρήσεις, όπως ζητάτε. Και, ειλικρινά, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ζητά να αποζημιωθούν στο 100% όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, ανεξαρτήτως των οικονομικών τους στοιχείων. Και χωρίς καν νύξη ότι οι επιχειρήσεις και, κυρίως, οι μεγάλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν μεριμνήσει και οι ίδιες για την ασφάλισή τους έναντι των φυσικών καταστροφών. Αντιθέτως, ζητάτε να αποζημιωθούν όλοι, και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλοι εργοδότες, στο 100% της ζημιάς.

Να αποζημιωθούν στο 100% της εκτιμηθείσας ζημιάς από τους πόρους του Έλληνα φορολογούμενου, του Έλληνα εργαζόμενου. Μου κάνει φοβερή εντύπωση αυτό το αίτημά σας. Με το οποίο, φυσικά, δεν συμφωνούμε. Έχουμε άλλη φιλοσοφία, την οποία και υλοποιούμε.

Αγνοείτε -ή ξεχνάτε σκόπιμα- ότι μέχρι να αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση, τα ποσοστά αποζημίωσης των πληγεισών επιχειρήσεων ήταν πολύ χαμηλά και δεν ξεπερνούσαν το 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Μέσα από το νέο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, και έπειτα από σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, προβλέπεται αποζημίωση έως το 70% της ζημιάς, με κλιμακωτή προσέγγιση, για τις πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις. Η κλιμακωτή προσέγγιση δίνει περισσότερη έμφαση στις μικρές ζημιές, στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θεσπίστηκε και η διάταξη, την προηγούμενη εβδομάδα, για τη στήριξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Και προχωρούν όλα τα άλλα μέτρα, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που κρίθηκε αναγκαίο το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr για τις πληγείσες επιχειρήσεις και επεσήμανε τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, όπως η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και της κοινής υπουργικής απόφασης για την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής, ενώ σχολίασε και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για τη δρομολόγηση των έργων αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και δίκτυα. Ακολουθούν σημεία της δευτερολογίας του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό:

«Η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης είναι μία δυναμική διαδικασία που προχωρά με γνώμονα να φτάσει η αρωγή σε αυτούς που την δικαιούνται. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουμε την υλοποίηση του μέτρου στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν κάθε φορά.

Έτσι κάναμε, όσον αφορά την πρώτη αρωγή προς επιχειρήσεις, και στην περίπτωση των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Σητείας και Μαλεβιζίου. Αφού διαπιστώσαμε ότι αρκετές επιχειρήσεις -σε σύγκριση και με τα στοιχεία της Περιφέρειας- δεν είχαν υποβάλει αίτημα για πρώτη αρωγή, προχωρήσαμε στο εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Έτσι, την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις της Κρήτης, ώστε να υποβάλουν και αυτές που δεν πρόλαβαν κατά την πρώτη φάση.

Η πλατφόρμα, όπως έχει ανακοινωθεί, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε μέσα σε λίγες μέρες από το κλείσιμό της -όπως και στην πρώτη φάση- να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες πληρωμές. Μέχρι σήμερα, επτά επιχειρήσεις έχουν υποβάλει οριστικοποιημένες αιτήσεις. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες -μετά και τη σχετική ενημέρωση- οργανώνονται τηλεδιασκέψεις με συμμετέχοντες τους λογιστές και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής για να ενημερωθούν εκ νέου.

Το έχω σημειώσει ξανά: μας ενδιαφέρει η αρωγή να φτάνει σε αυτόν που τη δικαιούται. Και για να το πετύχουμε αυτό, προσαρμόζουμε την υλοποίηση των μέτρων στις συνθήκες που δημιουργούνται, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και οι πληττόμενοι συμπατριώτες μας σε κάθε περιοχή. Στο μεσοδιάστημα, φυσικά, έχουν προχωρήσει και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Ήδη:

  • Δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων από τις πλημμύρες στην Κρήτη.
  • Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες και για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Η στήριξη ανέρχεται κοντά στα 2,4 εκατ. ευρώ.
  • Σήμερα ή αύριο δημοσιεύεται απόφαση την αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας στους πλημμυροπαθείς.
  • Αντιστοίχως, μετά τη δημοσίευση της οριοθέτησης, κινήθηκε και η διαδικασία για την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν.

Παράλληλα, επειδή το αναφέρετε και στην ερώτησή σας, ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές και συνεργασίες με τον Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης, για να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές και δίκτυα. Έργα, όμως, που δεν θα εστιάζουν μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά θα δίνουν και έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ανταπόκριση σε εκκρεμότητες δεκαετιών. Δηλαδή, έργα που, αφενός, θα απαντούν σε στρεβλώσεις που έχουν τις ρίζες τους πολλές δεκαετίες πριν. Έργα που, αφετέρου, θα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση. Δυστυχώς, η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι η νέα δυσμενής πραγματικότητα. Δεν είναι ‘πρόσχημα’, όπως, αναφέρετε. Είναι μία κρίση, την οποία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίζεται με στρατηγική και σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου