ΕΛΛΑΔΑ

Ώρα αποφάσεων για rapid test ανεμβολίαστων εργαζόμενων

ώρα-αποφάσεων-για-rapid-test-ανεμβολίαστων-ερ-865007

Σε ισχύ βρίσκεται ακόμα το «ξεχασμένο» μέτρο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ωστόσο, ο χρόνος για κατάργηση ή παράταση και το 2023 μετρά ήδη αντίστροφα.

Το ΦΕΚ «έκρυβε» την ημερομηνία λήξης για τα υποχρεωτικά rapid test, για τα οποία πέφτουν ακόμα πρόστιμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δεν τηρούν τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν έχουν κάνει τις απαραίτητες δόσεις του εμβολίου, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έναν έλεγχο για Covid την εβδομάδα προκειμένου να πάνε στην εργασία τους.

Ώρα ανακοινώσεων για τα rapid test των ανεμβολίαστων

Προς το παρόν, το εν λόγω μέτρο ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Έτσι, στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για το τι θα γίνει το 2023.

Δεδομένου ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την πανδημία, δεν αποκλείεται να δοθεί τέλος στην υποχρεωτικότητα αφού η κυβέρνηση έχει πολλές φορές υπογραμμίζει ότι ήδη έχουμε μεταβεί σε ενδημική φάση και δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη υποχρεωτικών μέτρων.

Και παρότι η έξαρση παρατηρείται και οι ειδικοί εφιστούν προσοχή, πλέον δεν ανησυχεί μόνο η Covid, αλλά και όλοι οι αναπνευστικοί ιοί που «χτυπούν» ενήλικες και παιδιά έπειτα από τρία χρόνια με σημαντικά μέτρα προστασίας.

Επίσης, η κατάσταση με τα κρούσματα κοροναϊού δεν είναι τόσο σφοδρή, αφού το ΕΣΥ και ο αριθμός των διασωληνωμένων που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ φαίνεται να είναι διαχειρίσιμα.

Η επόμενη μέρα

Πλέον, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται να αποφασίσει αν θα δώσει μία μικρή παράταση και για αυτόν τον χειμώνα στο μέτρο, ή αν στο τέλος του χρόνου πάψει να ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών να γίνουν πριν την ημερομηνία που αναγράφει το τελευταίο ΦΕΚ.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό ΦΕΚ

Ο διαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορoνοϊό COVID-19 διενεργείται έναντι αντιτίμου με επιβάρυνση του ίδιου του εργαζομένου σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς.

Πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  1. όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
  2. όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου