ΕΛΛΑΔΑ

«Ήξεις αφήξεις» αξιωματούχων της ΕΕ για σχέδιο εξόδου της Ελλάδας

ήξεις-αφήξεις-αξιωματούχων-της-εε-γ-293342

Θρίλερ με την ύπαρξη ή όχι σχεδίου Β για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έχει προκαλέσει η συνέντευξη του Επιτρόπου Εμπορίου ντε Χουχτ, η διάψευση που ακολούθησε και η επαναφορά του θέματος από άλλο αξιωματούχο της κομισιόν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου και πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Κάρελ ντε Χουχτ, δήλωσε στην εφημερίδα «De Standaard» του Βελγίου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

«Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες- ντόμινο. Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει», ανέφερε.

«Η τελική φάση του παιχνιδιού έχει αρχίσει. . . δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει» είπε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια», προσέθεσε, ωστόσο διευκρίνισε ότι «μια ελληνική αποχώρηση δεν θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω Twitter ότι διαψεύδει πως η Επιτροπή «επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.

Ωστόσο, τις δηλώσεις του Ντε Χουχτ επιβεβαίωσε και άλλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Ο αξιωματούχος αυτός, που δεν κατονομάζεται, εξηγεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδρανείς τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πλέον έχουν προετοιμαστεί.

newsbomb.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου