ΕΛΛΑΔΑ

Ζητείται κατεπείγουσα στήριξη για τον τουρισμό

ζητείται-κατεπείγουσα-στήριξη-για-το-294347
«Κατεπείγουσες» δράσεις υπέρ του τουρισμού, για να αντιμετωπιστεί το κύμα κρατήσεων που έχουν «διαφύγει» από τα συστήματα των ξενοδοχείων, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των κρατήσεων παρουσιάζει νέα κάμψη, σε σχέση με την προεκλογική περίοδο, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης. Με δεδομένο ότι ο συνήθης αριθμός κρατήσεων στην επικράτεια της χώρας αυτήν την εποχή ανέρχεται στις 110.000 την ημέρα, η απώλεια υπολογίζεται από 33.000 έως 55.000 σε κάθε προορισμό και ισοδύναμες συνέπειες σε έσοδα εάν οι κρατήσεις κατευθυνθούν τελικά σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.
Ειδικότερα, η μείωση του ρυθμού κρατήσεων υπολογίζεται:
• Στην Κέρκυρα 50%
• Στην Κρήτη 50%.
• Στις Κυκλάδες 30%
• Στην Κω 40%.
Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
• Στην Πελοπόννησο 50%
• Στη Χαλκιδική 30%
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ: «Στην “καρδιά” της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ “αναμασούν” σενάρια περί “εξόδου από το Ευρώ”, περί “άτακτης χρεοκοπίας”, κτλ., ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση».
Για τον λόγο αυτό κρίνεται «επιτακτική» η ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα από το ελληνικό κράτος, προκειμένου να καταστεί σαφές προς κάθε κατεύθυνση, «ότι η επιλογή ενός ξένου πολίτη να επισκεφθεί τη χώρα μας, είναι επιλογή που δεν ενέχει κανενός είδους “κινδύνους” ή “απειλές”».
Στο πλαίσιο μάλιστα της λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ζητείται να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ανακοίνωση από Thomson και First Choice

Εν τω μεταξύ οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί Thomson και First Choice (μέλη της ΤUI UK) εξέδωσαν ανακοίνωση για την Ελλάδα, σε συνέχεια δημοσιευμάτων της Τετάρτης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για σχέδια εκτάκτου ανάγκης των μεγάλων Tour Operators και μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ):

«Η Ελλάδα έχει υπάρξει επί μακρόν ένας δημοφιλής προορισμός για τους πελάτες μας και προσδοκούμε να παραμείνει έτσι. Οι Thomson και First Choice έχουν πολύ στενές σχέσεις συνεργασίας με τους ξενοδόχους και τους προμηθευτές στην Ελλάδα και έτσι είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να διαχειριστούμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο ή αλλαγή συνθηκών.

Οι Thomson και First Choice παρακολουθούν από κοντά τις συμβουλές του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς οι οδηγίες τους για τα ελληνικά νησιά παραμένουν κανονικές και δεν δίνουμε κάποιες ειδικές προειδοποιήσεις ή συμβουλές σε πελάτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα και ισχύουν οι κανονικές συνθήκες κρατήσεών μας.

Ωστόσο παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ελλάδα και θα ενημερώνουμε τους πελάτες ανάλογα.

Παρ’ όλο που η προσοχή των μέσων ενημέρωσης έχει στραφεί στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, τα τηλέφωνα από πελάτες οι οποίοι ρωτούν για τις διακοπές τους ήταν ελάχιστα και οι πωλήσεις δεν έχουν επηρεαστεί.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι πελάτες μας θα έχουν φανταστικές διακοπές στην Ελλάδα μαζί μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου