ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ μαστίγιο… λίγο καρότο για την Ελλάδα

πολύ-μαστίγιο-λίγο-καρότο-για-την-ελλ-299944

Αυξάνουν συνεχώς την πίεση στην Ελλάδα ευρωπαίοι πολιτικοί, στελέχη της Κομισιόν και θεσμικά όργανα της ΕΕ, με ευθείες απειλές για την επόμενη δόση. Το στοίχημα στο πόκερ που παίζεται είναι μεγάλο αφού οι Ευρωπαίοι από τη μια θέλουν τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το Μνημόνιο, αλλά από την άλλη αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ευρωζώνη είναι κρίσιμη και υπάρχει κίνδυνος για ντόμινο.

Ντόμινο καθώς στη ζώνη κινδύνου εκτός από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία βρίσκονται επίσης η Ισπανία και η Ιταλία. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και η κατάσταση στην Ισπανία, που συνεχώς επιδεινώνεται, θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά και στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.

Ολα ρευστα. Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες της ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, είτε αυτό γίνει τις επόμενες ημέρες είτε ύστερα από νέες εκλογές τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, όμως, όλα είναι ρευστά.Η γλώσσα των Ευρωπαίων παραμένει αιχμηρή παρότι όλοι είναι προσεκτικοί στη διατύπωση. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ πίεσε κι άλλο την Αθήνα προειδοποιώντας ευθέως πως δεν θα χορηγηθούν άλλα χρήματα προτού επισκεφθεί ξανά η τρόικα τη χώρα μας, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κυβέρνηση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Νέα παρέμβαση με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είπε ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να βασίζεται στην υποστήριξη των Ευρωπαίων, αλλά «δεν μπορεί να γίνει τίποτε αν η χώρα δεν βοηθήσει τον εαυτό της».

Το Reuters ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ είχαν επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες με ηγέτες πολιτικών κομμάτων που δεν κατονομάζονται, προειδοποιώντας τους ότι αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ πρέπει να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Ασφαλώς έχουμε πλήρη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης και παραδίδουμε το μήνυμά μας με αυστηρούς όρους. Δεν είμαστε οι μόνοι. Το ίδιο μήνυμα έρχεται από παντού», είπε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στον συντονισμό των τηλεφωνημάτων. «Δώσαμε στους Ελληνες αρκετά χρήματα, τα 4,2 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν χθες, αλλά το ποσό αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να χορηγηθεί ώστε να αποθαρρύνουμε κόμματα που λένε πως "μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και εκείνοι θα εξακολουθούν να μας σώζουν επειδή είναι προς το συμφέρον της ΕΕ"», συνέχισε. Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα χαθούν χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων. «Νομίζω ότι συνολικά έχουμε αποδεχθεί πως δεν θα πάρουμε πίσω το 100%» των χρημάτων, είπε άλλος αξιωματούχος στο Reuters αναγνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο ότι μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον διαγραφή μέρους των επίσημων δανείων στην Ελλάδα, καταλήγει το πρακτορείο.

Η ΔΟΣΗ. «Εν ευθέτω χρόνω» θα εκταμιευτεί το 1 δισ. ευρώ που απομένει από τα 5,2 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ Ολιβιέ Μπαγί. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έχουν καλυφθεί μέχρι τον Ιούνιο και η χώρα μπορεί να λειτουργήσει με τα 4,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν χθες, είπε ο κ. Μπαγί.

Η γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε τις εκκλήσεις της Κεντροαριστεράς στη Γερμανία να δοθούν κρατικά κεφάλαια για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Ανγκελα Μέρκελ επανέλαβε από το γερμανικό Κοινοβούλιο ότι αν δοθούν αναπτυξιακά κεφάλαια που θα οδηγήσουν σε νέα αύξηση των χρεών των χωρών, τότε η Ευρώπη θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο στην κρίση. Η κ. Μέρκελ θέλει ανάπτυξη μόνο μέσω διαρθρωτικών αλλαγών.

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου