ΕΛΛΑΔΑ

Λεφτά υπάρχουν για μισθούς και συντάξεις μέχρι τον Ιούλιο

λεφτά-υπάρχουν-για-μισθούς-και-συντάξ-300472

Μέχρι και τέλη Ιουλίου, τα λεφτά τα οποία έχουν δημιουργηθεί ως αποθεματικό, αρκούν για να καλύψουν τις ανελαστικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου.

Εννοείται ότι σε αυτή την εξέλιξη αποφασιστικό ρόλο έπαιξε η εισροή των 4 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση του προηγούμενου οικονομικού προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα μας.

Αν έλειπαν αυτά, τότε η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά άσχημη, υπό την έννοια ότι θα δημιουργούνταν μια μεγάλη μαύρη τρύπα, στο κομμάτι «κονδύλια για την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Αυτή τη στιγμή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» της τάξης των περίπου 9 δισ. ευρώ ή για την ακρίβεια κάτι λιγότερο.

Με αυτά τα χρήματα μπορούν να πληρωθούν οι υποχρεώσεις δύο μηνών, έστω και στον …πόντο, όπερ σημαίνει ότι η χώρα κερδίζει μια πολύτιμη χρονική ανάσα, για να καταφέρει να λύσει το πολιτικό της πρόβλημα και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μάλιστα, η υπόσχεση που έχει διασφαλισθεί είναι ότι αμέσως μετά, θα πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας και το υπόλοιπο ποσό (περίπου 1,3 δισ. ευρώ), το οποίο έχει λαμβάνειν η χώρα από την τελευταία, κουτσουρεμένη, δόση.

Εννοείται ότι στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε, θα έχει γίνει τουλάχιστον άλλη μια έκδοση εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο, η οποία, ωστόσο έχει ήδη συνυπολογισθεί στο ποσό των 9 δισ. ευρώ, ενώ το «μπόνους» θα προέλθει από το αν προλάβει ο ΟΔΔΗΧ και δεύτερη έκδοση σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τίποτα, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος διαθέσιμος.

Σε αυτή την περίπτωση το «μαξιλάρι» θα φτάσει και θα ξεπεράσει, και πάλι, τα 10 δισ. ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου