ΕΛΛΑΔΑ

Ανατριχιαστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία

ανατριχιαστικά-στοιχεία-για-την-ενδο-854101

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που τη χώρα μας συγκλονίζουν τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε ισάριθμες ημέρες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το MEGA προκαλούν σοκ.

Αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2022, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο υπήρξαν 5.139 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 80% των φερόμενων ως δραστών να είναι άνδρες, ενώ 20% γυναίκες.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA

Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Μία μαύρη λίστα που δεν έχει τελειωμό

Μέσα σε μόλις λίγα 24ωρα σημειώθηκαν δύο -και πιθανότατα τρεις- γυναικοκτονίες, με την ματωμένη λίστα να αυξάνεται διαρκώς…

Η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη τόνισε στο MEGA πως οι γυναικοκτονίες είναι ένα θέμα πιο επίκαιρο ποτέ στη χώρα μας, ενώ υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση των δολοφονιών με θύματα γυναίκες, το οποίο δεν είναι δυνατόν να υποτιμηθεί.

«Το έγκλημα που έχει να κάνει με την ενδοοικογενειακή βία είναι το έγκλημα που φτάνει λιγότερο στα δικαστήρια. Ο λόγος; Επειδή κρύβει ντροπή και ενοχή», δήλωσε.

«Ζήλεια και αγάπη δεν πάνε μαζί»

Σύμφωνα με την ίδια, η ζήλεια προς τον/την σύντροφο κρύβει μία μεγάλη παγίδα:

«Εάν ένα νέο κορίτσι έχει μεγαλώσει σε ένα σπίτι και δεν έχει νιώσει προσοχή, λαμβάνει την ζήλεια ως ενδιαφέρον. Έρχονται και μου λένε με αθώο τρόπο «με ζηλεύει, επειδή με αγαπάει». Ζήλεια και αγάπη δεν πάνε μαζί», είπε, τονίζοντας πως αναφέρεται στην παθολογική ζήλεια. «Όταν αρχίσει ο έλεγχος πρέπει να μας χτυπήσει ένα μεγάλο καμπανάκι».

«Να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία»

Ως ένα εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τις γυναικοκτονίες η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά, η οποία υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα.

«Η γυναικοκτονία είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αναγνώριση του όρου, γιατί πρόκειται να αναδείξουεμ το φαινόμενο θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σε προληπτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αποτροπή. Από τη στιγμή που υπάρχει μία διακστική απόφαση που απαγορεύει την προσέγγιση του θύματος από τον δράστη θα πρέπει να τηρείται. Εάν δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρές ποινές που θα λειτουργούν αποτρεπτικά».

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, την τελευταία τριετία έχουν γίνει κοινωνικές δράσεις από την πολιτεία, συμβουλευτικά κέντρα με ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες για την παροχή υποστήριξης των θυμάτων, ενώ τα αστυνομικά τμήματα έχουν στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα θύματα κακοποίησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το MEGA, καθημερινά γίνονται σχεδόν 30 καταγγελίες στην αστυνομία για υποθέσεις που αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου