Εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Τελευταία ενημέρωση: 2022-06-23, 09:00:40
Με τη μέθοδο της απασχόλησης και προσποιούμενοι τους τεχνικούς υπαλλήλους απέσπασαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα
Εξαπατούσαν ηλικιωμένους

Ο φόβος και ο τρόμος για τους ηλικιωμένους στην ανατολική Θεσσαλονίκη είχε γίνει η εγκληματική ομάδα που με τη μέθοδο της απασχόλησης και προσποιούμενοι τους τεχνικούς υπαλλήλους, κατάφερναν να «μπουκάρουν» σε δεκάδες σπίτια και να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα αξίας.

Οι δράστες, μέλη του κυκλώματος Ρομά, είχαν καταφέρει από τέλη Μαΐου του 2021 έως τέλη Φεβρουαρίου του 2022, να διαπράξουν τουλάχιστον 27 κλοπές, ενώ η αξία της λείας που αποκόμισαν σε χρηματικά ποσά και κοσμήματα, εκτιμάται ότι ξεπερνά στο σύνολο τις 840.000 ευρώ.

Μετά από πολύμηνη, μεθοδική και ενδελεχή έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Αναλήψεως, κατάφεραν να εξαρθρώσουν την πολυμελή εγκληματική ομάδα. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 27 μελών του κυκλώματος, ενώ οκτώ άτομα έχουν ήδη συλληφθεί μετά από την έκδοση σχετικών ενταλμάτων.
Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 21 έως 59 ετών, με την πλειοψηφία τους να συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.

Πώς δρούσαν

Τα μέλη του κυκλώματος, η πλειονότητα των οποίων έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για συναφή αδικήματα, ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά και έχοντας διακριτούς ρόλους κατά περίπτωση, προσποιούνταν τους τεχνικούς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ανελκυστήρων κ.α. και με την πρόφαση βλάβης εντός της οικίας των υποψήφιων θυμάτων τους, εισέρχονταν στο εσωτερικό απ’ όπου αφαιρούσαν χρηματικά ποσά και κοσμήματα – τιμαλφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπιζαν τους ηλικιωμένους – υποψηφία θύματά τους, κυρίως σε λαϊκές αγορές, τους ακολουθούσαν έως τις οικίες τους και στη συνέχεια, πάντα με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικών των σπιτιών. Όταν πλέον ήταν μόνοι με τους ηλικιωμένους, προσποιούμενοι ότι έπρεπε να μετακινήσουν ηλεκτρικές συσκευές για να εντοπίσουν την υποτιθέμενη βλάβη, «εγκλώβιζαν» τα θύματά τους σε διαφορετικό δωμάτιο και έψαχναν ανενόχλητοι στο σπίτι για την λεία τους.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της δράστης τους που προκύπτει από την αστυνομική έρευνα, είναι η μετακίνηση των δραστών από τις περιοχές κατοικίας τους (Νομός Αττικής, Νομός Μαγνησίας και Διαβατά Θεσσαλονίκης) προς τους στόχους τους που βρίσκονταν στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ακόμη και με νοικιασμένα οχήματα από εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν πιθανή σύνδεσή τους με αξιόποινες πράξεις.


Μιλώντας στο protothema.gr, μία ηλικιωμένη γυναίκα, θύμα της εγκληματικής οργάνωσης, περιγράφει το πως οι δράστες κατάφεραν να εισβάλουν στο διαμέρισμά της που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, στην περιοχή της Χαριλάου και να τις αρπάξουν χρήματα και κοσμήματα αξίας 60.000 ευρώ.

Όπως περιγράφει η 77χρονη, όλα έγιναν στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν την «επισκέφτηκε» σπίτι της ένας νεαρός άνδρας κρατώντας ένα βαλιτσάκι και της ανέφερε ότι είναι τεχνικός από εταιρεία φυσικού αερίου που ήρθε για να διορθώσει κάποια διαρροή που εντοπίστηκε στην μονάδα της.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=