ΕΛΛΑΔΑ

Δένδιας σε ΕΕ: Σκόπιμο να τονιστεί η προσήλωση στο απαραβίαστο των συνόρων

δένδιας-σε-εε-σκόπιμο-να-τονιστεί-η-προ-894268

Για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία έχει κλιμακωθεί σε ρητορικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου, ενημέρωσε διεξοδικά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές, όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες, επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη – μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στις πρόσφατες τουρκικές προκλητικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων πλησίον στρατηγικών σημείων, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ιδιαίτερα στον Έβρο, όπου παρατηρείται αύξηση των προσπαθειών παράνομης εισόδου στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την τακτική της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων ενημερώνοντας στα διεθνή φόρα φίλους και συμμάχους για το τουρκικό κρεσέντο έναντι της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη Ρώμη όπου την Τετάρτη 22 Ιουνίου θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, επιδίωξη της Ελλάδας είναι να συμπεριληφθεί, αν χρειαστεί, στα συμπεράσματα της Συνόδου αναφορά καταδίκης στην τουρκική προκλητικότητα.

Έπεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου. Εκεί θα διασταυρωθούν Ερντογάν και Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο στις 5 Ιουλίου.

Απάντηση στην Τουρκία για τις επικρίσεις σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Σαφή απάντηση στην Άγκυρα και στις επικρίσεις που δέχεται η Ελλάδα για την διαχείριση του μεταναστευτικού, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, έδωσε η κυβέρνηση, με αφορμή την επιτυχή διάσωση των μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα στα ανοικτά της Δήλου.

«Η Τουρκία έχει πάρει τις απαντήσεις της από την Ελλάδα, νηφάλια και τεκμηριωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο. Απαντούμε με πράξεις που σώζουν ανθρώπινες ζωές. Καλά θα κάνουν να στρέψουν την προσοχή τους στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών που εμπορεύονται ανθρώπους και που δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή όλοι όσοι μπορούν κάτι να κάνουν προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά προκλητικός, μιλώντας σε συνέδριο για το προσφυγικό στην Κωνσταντινούπολη. Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον της Ελλάδας και κατηγόρησε τη χώρα μας για κακοποίηση των προσφύγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο οποίος σε ανθελληνικό και αντιευρωπαϊκό τόνο υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν διστάζει να βυθίσει τις βάρκες των μεταναστών και εφαρμόζει πολιτική απώθησης.

«Τα δυτικά κράτη, προτού μιλήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να ντρέπονται όταν χρησιμοποιούν τις λέξεις “άνθρωπος” και “ανθρώπινα δικαιώματα”» είπε ο Μουσταφά Σεντό

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου