Προφυλακιστέα και η Βίκυ Σταμάτη

Τελευταία ενημέρωση: 2012-04-27, 21:18:20
Προφυλακιστέα και η Βίκυ Σταμάτη

Είναι η έβδομη προφυλάκιση για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου, υπόθεση για την οποία τόσο ο ίδιος ο πρώην πολιτικός, όσο και η κόρη του χθες, η σύζυγός του σήμερα, αλλά και ο εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας, είναι προσωρινά κρατούμενοι.

 Η Β. Σταμάτη αρνήθηκε την κατηγορία και φέρεται να υποστηρίζει ότι τα οικονομικά ήταν αποκλειστική ευθύνη τού συζύγου της και ότι η ίδια δανειοδοτήθηκε για το ακίνητο της Ακρόπολης, επειδή, λόγω ηλικίας, δεν μπορούσε να λάβει δάνειο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Οι συνήγοροι της κ. Σταμάτη χαρακτήρισαν «σκληρή», «ανάλγητη», «εξοντωντική» και «άδικη» την απόφαση για προσωρινή κράτηση της εντολέως τους. Όπως τόνισαν «είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού που μένει χωρίς τη μητέρα και χωρίς τον πατέρα του». 

 Μάλιστα η ίδια ζήτησε από τον ανακριτή να μην οδηγηθεί στην φυλακή γιατί έχει ανήλικο παιδί και επειδή ο σύζυγος της βρίσκεται στην φυλακή θα αναγκαστεί εάν προφυλακιστεί να πάρει μαζί της στην φυλακή και το ανήλικο παιδί της!Όμως ο ανακριτής αποφάσισε ότι η ίδια θα έπρεπε να οδηγηθεί στην φυλακή.

Στο απολογητικό υπόμνημα, που παρέδωσε στον ανακριτή, επισημαίνει ότι ουδέποτε είχε συνεργαστεί η συναλλαγεί με offshore εταιρείες, πλην της Νobilis, από την οποία αγόρασε το ακίνητο στην Ακρόπολη και τονίζει ότι ουδέποτε περιήλθε σε γνώση της κάτι επιλήψιμο. «Πιστεύω ότι αποτελεί κοινό τόπο και δίδαγμα της κοινής πείρας ότι μια γυναίκα, όπως εγώ με την όποια παιδεία και αγωγή μου, γνωρίζοντας έναν άνδρα σαν τον σύζυγό μου, στη θέση που βρισκόταν, τη διαδρομή που είχε, τη γοητεία που ασκούσε στη δική μου σκέψη και ψυχή, το τελευταίο που θα ενδιαφερόταν, θα ήταν οι λεπτομέρειες των πολιτικών δράσεων και αποφάσεών του, ή οτιδήποτε άλλο θα σχετιζόταν με την επαγγελματική - πολιτική του δράση.Ήμουν ένας πιστός, αφοσιωμένος άνθρωπος στον σύντροφο της ζωής μου και στο παιδί μου ανεξαρτήτως οιουδήποτε κόστους και τιμήματος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημά της η κ. Σταμάτη.

Νωρίτερα η ίδια είχε καταθέσει αίτημα εξαίρεσης σε βάρος του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή όμως αυτό απορρίφθηκε από το δικαστικό συμβούλιο.

Η προσφυγή κατατέθηκε στις 22:20 το βράδυ της Πέμπτης. Ο συνήγορος της κας Σταμάτη, Βασίλης Χειρδάρης, μίλησε για «ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, δεδομένου ότι της κοινοποιήθηκε πράξη του ανακριτή, την οποία έχει διατυπώσει ρητή και κατηγορηματική θέση ότι έχει διαπράξει τα αδικήματα για τα οποία πρόκειται να απολογηθεί. Θεωρούμε ότι είναι παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)».

 

Και αυτή τη φορά, η παρουσία της Βίκυς Σταμάτη στα δικαστήρια της Ευελπίδων δεν πέρασε απαρατήρητη. Μια πολίτης που την αναγνώρισε, την πλησίασε και της είπε: "ντροπή σου, έπρεπε να είσαι πιο σεμνή". Η κα Σταμάτη αντέδρασε έντονα και ζήτησε από έναν αστυνομικό που βρισκόταν στο κτίριο να πάρει τα στοιχεία της γυναίκας.

Εν τω μεταξύ, αιφνιδιαστικά δεσμεύθηκε την Τρίτη από τον ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα, ολόκληρη η περιουσία της κατηγορουμένης.

Με το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στην κυρία Σταμάτη, σύμφωνα με πληροφορίες δεσμεύεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της με την αιτιολογία ότι «με βεβαιότητα προκύπτει ότι ετέλεσε το έγκλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Άμεση ήταν σε αυτήν την εξέλιξη και η αντίδραση από την πλευρά της συζύγου του πρώην υπουργού, η οποία την παραμονή της απολογίας της κατέθεσε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία κάνει λόγο για «προειλημμένη απόφαση του ανακριτή, η οποία παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας της».

Οι συνήγοροι της Βίκυς Σταμάτη αντιπαραβάλλουν μάλιστα και το πόρισμα των εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου στο οποίο, όπως η ίδια τονίζει, πιθανολογείται η ενοχή της για το ίδιο έγκλημα.

Συγχρόνως καταγγέλλει την κοινοποίηση της δέσμευσης της περιουσίας της παραμονή της απολογίας και ιδιαίτερα την αιτιολογία ότι «με βεβαιότητα» έχει διαπράξει το αδίκημα του ξεπλύματος.

Ελεύθερη η δικηγόρος της Nobilis

Ελεύθερη χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία της η δικηγόρος Μαρία Ταλίτα-Τσεκούρα, που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος και διαχειρίστρια της αμερικανικής εταιρείας Nobilis, η οποία αγόρασε το ακίνητο της Διονυσίου Αεροπαγίτου από την εταιρεία Torcaso.

Η κατηγορουμένη αρνείται τα πάντα και φέρεται να υποστηρίζει ότι από το 2004 έως και το 2010 οι μοναδικές εργασίες που παρείχε για τη Nobils ήταν η επιμέλεια της ετήσιας ανανέωσης της εταιρείας έναντι των αμερικανικών αρχών. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι για την παράστασή της στη σύναψη του συμβολαίου μεταβίβασης του επίμαχου ακινήτου, το οποίο μετά η Nobilis πούλησε στη Βίκυ Σταμάτη, έλαβε αμοιβή 16.500 ευρώ.

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο αδελφός της Β.Σταμάτη

Ελεύθερος με την επιβολή του περιοριστικού όρου της εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε μετά την απολογία του ο αδελφός της συζύγου του Άκη Τσοχατζοπουλου, Παναγιώτης Σταμάτης.  Ο κατηγορούμενος λογοδότησε για την εμπλοκή του σε πληρωμές που έκανε από το 2006 έως το 2009 για τις επισκευές του ακινήτου στην Ακρόπολη, οι οποίες κόστισαν συνολικά 701.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον συνήγορό του Νίκο Ρουσόπουλο, ο εντολέας του είχε λάβει εντολή από τη Nobilis να αναλάβει την επίβλεψη της ανακαίνισης του ακινήτου, καθώς σχετίζεται με τον κατασκευαστικό χώρο, χωρίς να γνωρίζει ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κατηγορούμενος συναντήθηκε με τη Βίκυ Σταμάτη και υπό ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα αγκαλιάστηκαν. 

Δείτε στο βίντεο τι είπε στην απολογία της η Β.Σταμάτη

 

NewsIt.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
5
=