ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Είμαστε σε συζητήσεις για αποστολή όπλων στη Μολδαβία «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ»

βρετανία-είμαστε-σε-συζητήσεις-για-απ-903695

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας αποκάλυψε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τους διεθνείς συμμάχους του σχετικά με την αποστολή σύγχρονων όπλων στη Μολδαβία, για την προστασία της από τη Ρωσία.

Όπως είπε η ίδια, θέλει να δει τη χώρα, η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Ουκρανίας, «εξοπλισμένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ».

Η Μολδαβία δεν είναι επί του παρόντος μέλος του ΝΑΤΟ και υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μελλοντικό στόχο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη στην Telegraph, η Τρας είπε: «Θα ήθελα να δω τη Μολδαβία εξοπλισμένη με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια συζήτηση που κάνουμε με τους συμμάχους μας».

«Ο Πούτιν ήταν απολύτως σαφής σχετικά με τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει μια μεγαλύτερη Ρωσία και επειδή οι προσπάθειές του να καταλάβει το Κίεβο δεν ήταν επιτυχείς, δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει αυτές τις φιλοδοξίες», τόνισε.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ σημείωσε πως «εργαζόμαστε για μια κοινή επιτροπή με την Ουκρανία και την Πολωνία για την αναβάθμιση της ουκρανικής άμυνας στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Το ερώτημα είναι πώς το διατηρείτε αυτό με την πάροδο του χρόνου; Πώς διασφαλίζουμε ότι η Ουκρανία είναι μόνιμα σε θέση να αμυνθεί και πώς εγγυόμαστε ότι θα συμβεί αυτό; Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Και αυτό ισχύει και για άλλα ευάλωτα κράτη, όπως η Μολδαβία».

Σημειώνεται, πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένταση στην αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Μολδαβία πως μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Μολδαβίας προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι η χώρα αντιμετωπίζει «μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση» και σημείωσε ότι οι δυνάμεις επιδιώκουν την εκτόνωση των εντάσεων στην Υπερδνειστερία.

Πηγή: cnn.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου