ΕΛΛΑΔΑ

Γερμανικός τύπος: Κάποιοι κερδίζουν από την κρίση στην Ελλάδα

γερμανικός-τύπος-κάποιοι-κερδίζουν-α-313462

Ο γερμανικός τύπος για την Ελλάδα

Ένα άρθρο για την οικονομική σύμβουλο Μ. Λαμάρς και το ρόλο της στην ελληνική κρίση, υποψίες για τσουνάμι στην Ελλάδα και η δοκιμή πυραύλου από την Ινδία είναι τα θέματα της επισκόπησης.

«Λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας σε μυστικές συναντήσεις» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες, το οποίο αναφέρεται στην οικονομολόγο Μισέλ Λαμάρς. Η εφημερίδα υπογραμμίζει στον υπότιτλο : «Η Μισέλ Λαμάρς βοήθησε την Αθήνα στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο έκανε για το Ιράκ, την Αργεντινή και την Ακτή του Ελεφαντοστού».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Μισέλ Λαμάρς είναι από τις σημαντικότερες συμβούλους της επενδυτικής τράπεζας Lazard. «Τον περασμένο Δεκέμβριο ως σύμβουλος της Ελλάδας συναντήθηκε με πιστωτές για να διαπραγματευθεί ένα κούρεμα του χρέους». Η FAZ αναφέρει λίγο παρακάτω : «Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης μόνο η παροχή συμβουλών στην Ελλάδα τα προηγούμενα δύο χρόνια απέφερε στη Lazard 25 εκατομμύρια ευρώ. Και η ομάδα της κατάφερε να πάρει και άλλες δουλειές σε σχέση με την ευρωκρίση, λέει η Λαμάρς χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες».

Ελληνικό τσουνάμι και Ινδία

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που κινδυνεύει από τσουνάμι» είναι ο τίτλος της Welt online. Παρόμοιος και ο τίτλος της Hamburger Abendblatt για το ίδιο θέμα «Ερευνητές προειδοποιούν για κίνδυνο τσουνάμι στην Ελλάδα».

«Ο κίνδυνος τσουνάμι στην βορειοανατολική Ελλάδα είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις Γερμανών επιστημόνων υποτιμημένος. Στο βορρά τα προηγούμενα 5.000 χρόνια υπήρξαν τσουνάμι, λέει ο γεωλόγος Κλάους Ράιχερτερ από το Πολυτεχνείο του Άαχεν.».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο καθηγητής γεωλογίας εκτιμά, βάσει στοιχείων που συνέλεξε τα τελευταία χρόνια στις ακτές του βορείου Αιγαίου, πως ο κίνδυνος εμφάνισης τσουνάμι δεν είναι αμελητέος και πως σε μια τέτοια περίπτωση το ύψος των κυμάτων μπορεί να φτάσει τα 3-5 μέτρα. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον Ηροδότο ο οποίος φαίνεται να καταγράφει ένα τσουνάμι στην Ποτίδαια της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων (479 π.Χ.).

Τέλος η δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου με βεληνεκές 5.000 χλμ από την Ινδία σχολιάζεται ως εξής από την Berliner Zeitung: «Οι πολιτικοί της Ινδίας θέλουν να μετατρέψουν την μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου σε μια σοβαρή, πυρηνική περιφερειακή υπερδύναμη. Το παιχνίδι αυτό όμως παίζεται στην πλάτη της πλειονότητας του κόσμου».

Η Rhein Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Η δοκιμή του πυραύλου είναι μια κραυγή για τους Ευρωπαίους. Και αυτό τους το υπενθυμίζει αυτό που θέλουν να ξεχνούν ότι ο 21ος αιώνας είναι ένας ασιατικός αιώνας. Ενώ η Ευρώπη επικεντρώνεται στην οικονομική κρίση και στην απόσυρση από το Αφγανιστάν, στα ανατολικά η τράπουλα ξαναμοιράζεται και οι δυνάμεις ανακατατάσσονται».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου