ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα κέντρα μεταναστών

ψηφίστηκε-η-τροπολογία-για-τα-κέντρα-μ-319155

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Βουλής. Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων και κλάδων υγείας, από τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικό επιμίσθιο για το προσωπικό του ΕΟΦ. Ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών Ταμείων και του ΟΓΑ. Κόντρα για την ΠΝΟ. Με 117 «ναι» (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σε σύνολο 154 ψηφισάντων βουλευτών ψηφίστηκε η τροπολογία που προβλέπει την δημιουργία κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα. «Όχι» ψήφισαν 37 βουλευτές (ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της ΔΗΣΥ κ.α.).

Καταψήφισαν επίσης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός, ο βουλευτής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και ο ανεξάρτητος (προερχόμενος από τη ΝΔ) Γιώργος Βλάχος. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 146.

Η Βουλή ολοκληρώνει απόψε τις εργασίες της με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τον Κανονισμό Ασφάλισης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και των τροπολογιών που εντάχθηκαν σε αυτό. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης αναμένεται να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της παρούσας Βουλής.

Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων και κλάδων υγείας, από τον ΕΟΠΥΥ

Τη δυνατότητα να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ, δίνει σε Ταμεία, τομείς και κλάδους Υγείας, διάταξη που πρόσθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου.

Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.

Σχετικά δε με την απεργία της ΠΝΟ, ο υπουργός ανέφερε ότι το συνταγματικό αυτό δικαίωμα δεν πρέπει να παραβλέπει κάθε έννοια συμφέροντος των άλλων, «του μεροκαματιάρη, που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα εισοδήματά του».

«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς.

Ο ίδιος αιτιολόγησε ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι τέλος του καλοκαιριού, θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012. Ο κ. Σαλμάς, πάντως, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί οποιονδήποτε να εμποδίζει τα δρομολόγια των πλοίων ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό».

Αναφερόμενος στην απεργία της ΠΝΟ, ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) δήλωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι απεργίες αποφασίζονται από τα συλλογικά όργανα και απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδος είπε: «Αυτό που μας είπατε, ότι τα αστικά κόμματα παραδέχονται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το ανέχτηκαν υπέρ το δέον, αρκεί – ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Όχι μόνο ΜΑΤ, αλλά και βατραχάνθρωποι κατέβηκαν για να σπάσουν απεργίες, το κάτι άλλο θα είναι τα τανκς. Κανείς δεν φαντάζεται βέβαια ότι σκεφτήκατε κάτι τέτοιο».

«Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής», δήλωσε αντιτασσόμενος στη διάταξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. Σχετικά δε με την απεργία της ΠΝΟ ανέφερε ότι οι απεργοί έχουν δίκιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό και να δώσει διεξόδους.

«Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του Λιμενάρχη», ανταπάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Εξήγησε, επιπλέον, ότι αυτό που προτείνεται στους ναυτικούς είναι «χρησιμοποιείστε τις δομές σας κατά αποκλειστικότητα, όμως ο ναυτικός που δεν μένει στον Πειραιά θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλες δομές».

Ειδικό επιμίσθιο για το προσωπικό του ΕΟΦ

Ειδικό επιμίσθιο θα καταβάλλεται στο προσωπικό του ΕΟΦ, σύμφωνα με διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Όπως διευκρινίζεται, το επιμίσθιο θα καταβάλλεται αποκλειστικά από ανταποδοτικούς πόρους και το ύψος του θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (έπειτα από πρόταση του ΕΟΦ), όπως και ο τρόπος υπολογισμού και η διαδικασία καταβολής του.

Ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών Ταμείων και του ΟΓΑ

Οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μπορούν σε περίπτωση διακοπής της υποχρεωτικής ασφάλισής τους να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους στον ίδιο φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης και στους ίδιους κλάδους πρόνοιας και ασθένειας.

Αυτό προβλέπει προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συζητείται στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι, υποχρεούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα ολόκληρο το ποσό εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου του κλάδου ή φορέα στον οποίο υπήγοντο.

Ο χρόνος της προαιρετικής ασφάλισης λογίζεται ως πραγματικός χρόνος ασφάλισης και συνυπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης και εφάπαξ όσο και για προσαύξηση των αντίστοιχων παροχών.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται, ότι οι ιδιοκτήτες έως και 7 ενοικιαζόμενων δωματίων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα και ο μέσος όρος του εισοδήματός τους από αυτή τη δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ίσχυε την 31.12.2011, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ».

Προειδοποίηση Χρυσοχοΐδη για τα κέντρα μεταναστών

Προειδοποίηση ότι η χώρα δεν έχει ακόμη αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καλώντας την Βουλή να ψηφίσει την τροπολογία για τα κέντρα φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με λοιμώδη νοσήματα.

Όπως είπε, υποστηρίζοντας την τροπολογία η οποία τίθεται σε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του ΛΑΟΣ, τον Ιούνιο η χώρα αξιολογείται και θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για την παραμονή της στη συνθήκη Σένγκεν.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε πως «κέντρο φιλοξενίας» σημαίνει φυλασσόμενος χώρος και έθεσε το ερώτημα: «Είναι καλύτερα να τριγυρνά ο μετανάστης μέσα στους δρόμους, να αλητεύει και να διασπείρει λοιμώδη νοσήματα ή να παραμένουν εκεί μέσα;». Στην κριτική που ακούγεται ότι θα υπάρχει εγκληματικότητα στα Κέντρα αυτά διερωτήθηκε επίσης: «Γιατί; Επειδή θα είναι κάπου 100-200 άνθρωποι χωρίς όπλα, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, ειρηνικά;».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε εξάλλου ότι υπήρχαν 450.000 παράνομοι μετανάστες από τους οποίους επαναπροωθήθηκαν μόλις 50.000 ενώ οι υπόλοιποι «είναι εδώ γύρω», όπως λένε και αποτελούν μια υγειονομική βόμβα. «Εμείς είμαστε μια χώρα σε κρίση. Μια χώρα που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο αυτό το ζήτημα. Είναι σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη με ένα πρόβλημα που παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι ένα αδυσώπητο πρόβλημα για χιλιάδες συμπολίτες μας» περιέγραψε την κατάσταση ο υπουργός και απευθυνόμενος προς τη Βουλή είπε: «Δεν δικαιούται κανείς σε αυτή την αίθουσα να αμφισβητεί τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος».

Κάλεσε δε όλους να πουν όχι σε αυτούς που επιχειρούν να κάνουν σπέκουλα πάνω στο θέμα αυτό.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης αφού τόνισε ότι ήδη έχει σταλεί μήνυμα σε όλους τους διακινητές μεταναστών «πως η Ελλάδα από την ώρα που θα μπεις δεν θα σε αφήνει ελεύθερο αλλά θα κρατείσαι σε κέντρο φιλοξενίας», διαβεβαίωσε ότι «η Αθήνα θα αρχίσει να θυμίζει την πρωτεύουσα της Ελλάδος». Όπως πρόσθεσε εξαφανίστηκαν οι παράνομοι μετανάστες από το κέντρο της Αθήνας γιατί εξαφανίστηκαν αυτοί που τους έφερναν.

Τέλος είπε ότι υπάρχουν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους για την ορθολογική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κι όμως από τα 250 εκ. έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης απευθύνθηκε προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για να τον ρωτήσει: «Αν ήταν τόσο σπουδαίο γιατί περιμένατε την τελευταία ημέρα της Βουλής για να το φέρετε;» και να του καταλογίσει υποκρισία και φαρισαϊσμό. Προέτρεψε δε να βρεθεί ένας τρόπος να γυρίσουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος.

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι κατάντησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση και θυμήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές να βάλουν σε κέντρα κράτησης τους μετανάστες. Υποστήριξε επίσης ότι η άφρονα πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φέρνει ναζιστές στη Βουλή και είπε πως αν γίνει αυτό τότε τα δύο κόμματα θα αντιληφθούν το λάθος τους.

Προηγήθηκε κόντρα μεταξύ του υπουργού Υγείας και του Α. Ροντούλη όταν ο βουλευτής του ΛΑΟΣ επέμεινε να πληροφορηθεί το κόστος της νοσηλείας των παράνομων μεταναστών και ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε ότι υπάρχουν ειδικές υποδομές στα νοσοκομεία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη δαπάνη το κράτος την αναδέχεται και κατανοεί ότι αξίζει τον κόπο να δώσει ο κάθε πολίτης ένα ευρώ, αλλά ακριβές κόστος δεν μπορεί να προβλεφθεί αφού δεν είναι γνωστό πόσοι θα διαμείνουν σε αυτό το χώρο.

«Είστε ανίκανοι. Μόνο με μαζικές απελάσεις μεταναστών θα λυθεί το πρόβλημα», ανταπάντησε ο κ. Ροντούλης μένοντας, όπως είπε, ενεός με την ομολογία της υγειονομικής βόμβας στη χώρα μας.

«Είστε οξύς», απάντησε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: «Τι συμφέρει περισσότερο; Να κάνει ένας νοσών μία θεραπεία ή να υπάρχει ένας αδέσποτος νοσών από λοιμώδες νόσημα και να το μεταδίδει όσο το δυνατόν περισσότερο; Δεν μπορεί να είστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».

Mε την τροπολογία διαφώνησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός επειδή όπως είπε, είναι πρόχειρη, εύκολη και προεκλογικού χαρακτήρα.

Την έντονη αντίδρασή του στην τροπολογία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Χαλβατζής ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ενώ ο κ. Λαφαζάνης την χαρακτήρισε «τρομολογία» και «όνειδος» και επισήμανε ότι ενισχύονται έτσι οι χειρότερες δυνάμεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου