ΕΛΛΑΔΑ

Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο Γ. Ραγκούσης

tην-παραίτησή-του-έθεσε-στη-διάθεση-του-320340

Tην παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του πρωθυπουργού ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα απέχει της σημερινής ψηφοφορίας για τη ρύθμιση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων με την οποία διαφωνεί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας είχε καλέσει εμμέσως τον κ. Ραγκούση να παραιτηθεί εφόσον διαφωνούσε με την επίμαχη ρύθμιση.

«Θα κάνω αυτό που αποφασίσαμε στα κυβερνητικά όργανα» δήλωσε ο κ. Ρέππας για τη ρύθμιση, αναγνωρίζοντας πάντως ότι δεν τη γνωρίζει πλήρως. «Έχω την υποχρέωση να στηρίξω την κυβέρνηση, αλλιώς παραιτούμαι από την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Ραγκούση:«Σε πρόσφατη παρέμβασή μου επανέλαβα για πολλοστή φορά μια πάγια προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ και πάγια θέση μου για την ανάγκη συνολικής εξυγίανσης των οικονομικών των κομμάτων για ουσιαστική διαφάνεια, αποτελεσματικό έλεγχο και δραστικό περιορισμό των δαπανών.

»Τόνισα ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο ήδη εδώ και έναν χρόνο, που περιλαμβάνει 75 ριζικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων την ανεξαρτητοποίηση των επιτροπών ελέγχου, την κατάργηση των ανώνυμων πηγών χρηματοδότησης και την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των στοιχείων στο διαδίκτυο.

»Σημειωτέον ότι το παραπάνω πλαίσιο έχει ήδη θεσμοθετηθεί και εφαρμοστεί (Ν. 3870) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, γεγονός που πολιτικά καθιστά ακόμα πιο προβληματική την πραγματοποίηση εθνικών εκλογών με ένα καθεστώς το οποίο πια δεν ισχύει ούτε στις εκλογές για περιφέρειες και δήμους.

»Το νέο αυτό πλαίσιο μπορεί άμεσα να υιοθετηθεί και για τις εθνικές, μαζί με μέτρα δραστικού περιορισμού των δαπανών, όπως η απαγόρευση της κομματικά χρηματοδοτούμενης μετακίνησης των ετεροδημοτών ή η αντικατάσταση της πανάκριβης διακίνησης ατομικών φυλλαδίων που έχει επικρατήσει, με φυλλάδια που από κοινού θα εκδώσουν οι υποψήφιοι.

»Αντ’ αυτού, η επιχειρούμενη τροπολογία της τελευταίας στιγμής είναι ακατανόητα αποσπασματική και αδικαιολόγητη, υπογραμμίζω ότι δεν εγκρίθηκε από κανένα κυβερνητικό όργανο, ώστε να συνιστά δεσμευτική κυβερνητική πολιτική. »Παρόλα αυτά είναι προφανώς αυτονόητο ότι η παραίτησή μου είναι και σήμερα, όπως έχω πει από την μέρα της ορκωμοσίας μου, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

»Οφείλω, όμως, να επαναλάβω ότι μόνον σε ένα συνολικό πλαίσιο εξυγιαντικής παρέμβασης των οικονομικών των κομμάτων είναι νοητή η αντιμετώπιση ταμειακών προβλημάτων που είναι αναγκαία για την λειτουργία τους.

»Αντίθετα, η αποσπασματική ρύθμιση που επιχειρείται, εμφανίζεται μοιραία ως χαριστική, υπονομεύει όση εμπιστοσύνη των πολιτών έχει απομείνει για τα κόμματα, δίνοντας τη χαριστική βολή στον αναντικατάστατο αυτό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

»Είναι ακλόνητη πεποίθησή μου ότι μια συνολική παρέμβαση που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος είναι όσο ποτέ αναγκαία και ακόμα και τώρα εφικτή».

Στο μεταξύ, ο Ευ. Βενιζέλοςτου κόμματος φέρεται ενοχλημένος από τη στάση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας στο θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Η Βουλή θα αποφασίσει σήμερα για το εάν θα δοθούν στα κόμματα 30 εκατομμύρια ευρώ ως κρατική επιχορήγηση.

Ενόψει εκλογών, αποδεσμεύονται τα χρήματα της τελευταίας δόσης του 2011, καθώς και της πρώτης και δεύτερης του 2012. Το ποσό θα είναι απαλλαγμένο από τις υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών.

«Είναι σπάταλοι, να κάνουν ο καθένας εκλογές με τα λεφτά που έχει. Είκοσι έξι ετών έγιναν βουλευτές οι κ. Σαμαράς και Παπανδρέου, τα βρήκαν όλα έτοιμα, και γι’ αυτό τα χαλάνε, εγώ δούλεψα. Αυτοί οι δύο συνετέλεσαν στην πτώχευσή της Αγροτικής» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι αυτός προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου