ΤΟΠΙΚΑ

«Ζαλίζει» η τιμή του πετρελαίου στη Μαγνησία

ζαλίζει-η-τιμή-του-πετρελαίου-στη-μα-184105

Ιλιγγο προκαλεί σε πρατηριούχους και καταναλωτές η ξέφρενη κούρσα ανόδου στις τιμές των υγρών καυσίμων, με τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να αγγίζει το 1,28 ευρώ, τιμή ρεκόρ για τη Μαγνησία. Με τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη και το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει διπλασιαστεί, η περιορισμένη κίνηση προκαλεί έντονο προβληματισμό στους πρατηριούχους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βαθιές πληγές έχει ανοίξει η κλιματική κρίση, εκτοξεύοντας στα ύψη την τιμή του βαρελιού διεθνώς, με την αμόλυβδη να αγγίζει το 1,80 ευρώ μεσοσταθμικά στη Μαγνησία, το πετρέλαιο κίνησης στο 1,55 ευρώ και το υγραέριο στο 1,07 ευρώ, σε διάστημα μιας μόλις εβδομάδας.

«Η κίνηση αυτές τις μέρες στα πρατήρια κυμάνθηκε γενικά σε χαμηλό επίπεδο, αλλά υπήρχαν παραγγελίες για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, τις κρύες μέρες» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βενζινοπωλών Βάσω Κοντοχρήστου.

Με την τιμή του πετρελαίου να ακολουθεί ξέφρενη πορεία, από 1,25 σε 1,28 ευρώ μεσοσταθμικά στη Μαγνησία, η πρόεδρος εκφράζει την ανησυχία της, ενώ επισημαίνει ότι «από το 2012 έχουμε να δούμε τόσο υψηλή τιμή. Εχουμε ράλι τιμών. Αυτή η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει και δυστυχώς τα αποτελέσματά της είναι ή άνοδος των τιμών, η αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος όλων των προϊόντων και των λογαριασμών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Με τη μέση τιμή του βαρελιού διεθνώς να φθάνει στα 88 δολάρια, δυσάρεστη έκπληξη χαρακτηρίζεται η συγκεκριμένη εξέλιξη για όλους. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν βρισκόμαστε στην κορύφωση της κρίσης. Γεγονός είναι, πάντως, ότι όλες οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν διπλάσιες τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος. Μας δυσκολεύει πάρα πολύ αυτή η συγκυρία, καθώς η κατανάλωση έχει μειωθεί πάρα πολύ. Με υψηλές τιμές δεν υπάρχει κατανάλωση» επισημαίνει η πρόεδρος.

Δύσκολη εξίσωση για τους επαγγελματίες η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με την κ. Κοντοχρήστου να αναφέρει ότι «έχουν έρθει διπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος, συν τα πάγια που τρέχουν, και η κατανάλωση στα καύσιμα βρίσκεται στο ναδίρ. Εχουμε στείλει υπόμνημα ως Ομοσπονδία επανειλημμένα στην κυβέρνηση, σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν βλέπουμε φως από το Υπουργείο και όσο ανεβαίνουν τα καύσιμα, θα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο ο πληθωρισμός, γιατί επηρεάζεται άμεσα».

Με τη μέση ποσότητα της παραγγελίας να υπολογίζεται σε 300 λίτρα, διατηρούνται ο φόβος και η ανησυχία για το μέλλον των επαγγελματιών του κλάδου. «Υπάρχει φόβος, όσο δεν ηρεμεί η παγκόσμια ενεργειακή κρίση» παραδέχεται η πρόεδρος, ενώ τονίζει ότι «το αύριο μας ανησυχεί. Πως θα ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις, όταν έχει μειωθεί η κατανάλωση, δεν υπάρχει ρευστότητα, ούτε τουριστική κίνηση».

Νοικοκυριά σε απόγνωση

Σε απόγνωση οδηγούνται, στο μεταξύ, οι καταναλωτές, με πολλά νοικοκυριά να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για τη θέρμανση και τις καθημερινές τους ανάγκες.

Όπως υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Αλέξανδρος Κουτσελίνης: «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, είναι ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε μια μεγάλη ομάδα καταναλωτών, γιατί η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και της βενζίνης, ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά από μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Η παραπάνω εξέλιξη έχει οδηγήσει πολλά νοικοκυριά, πλέον, στην απόγνωση, θα έλεγα, γιατί πέρα από τα προβλήματα που είχαν με το ρεύμα και τη θέρμανση, πλέον στο κάδρο των αυξήσεων μπαίνει και το πετρέλαιο θέρμανσης, για όσους το χρησιμοποιούν. Συγχρόνως και η βενζίνη παρουσιάζει σημαντική άνοδο, άρα έχει επιβαρύνει σημαντικά τα νοικοκυριά, καθώς προστίθενται οι αυξήσεις των καταναλωτικών αγαθών, οι αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου