Τι προκαλεί στους 50αρηδες ακόμη και η ήπια Covid-19

Τελευταία ενημέρωση: 2022-01-17, 19:55:42
Τι προκαλεί στους 50αρηδες ακόμη και η ήπια Covid-19

Η έρευνα εστιάζει στα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19, χωρίς ωστόσο να χρειαστούν νοσηλεία και διαπιστώνει ότι πολλοί ασθενείς που νοσούν ήπια, στη συνέχεια παρουσιάζουν επίμονα και ανησυχητικά συμπτώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 24.000 ατόμων άνω των 50 ετών στον Κανάδα κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του lockdown το 2020 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Τα ζητήματα κινητικότητας που εξέτασαν οι ερευνητές αφορούσαν την δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από καθιστή θέση, να ανεβοκατέβει σκαλιά χωρίς βοήθεια και να περπατήσει τρία τετράγωνα, καθώς και την δυνατότητα του συμμετέχοντα να μετακινηθεί στο σπίτι, να κάνει δουλειές του νοικοκυριού και να ασκηθεί.

Οι συμμετέχοντες με Covid-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της λειτουργικότητας και της φυσικής λειτουργίας συγκριτικά με όσους δεν είχαν Covid-19, αν και οι περισσότεροι είχαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Από το σύνολο των 2.748 με επιβεβαιωμένη νόσο ή υποψία νόσου το 94% δεν εισήχθησαν σε  νοσοκομείο.

Τα άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της ικανότητάς τους να κάνουν δουλειές του νοικοκυριού καθώς και άθληση σε σύγκριση με εκείνα χωρίς COVID-19. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για άτομα ύποπτα με COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα προβλήματα κινητικότητα ήταν υψηλότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου εισοδήματος, με τρεις ή περισσότερες χρόνιες νοσους, χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και κακής ποιότητας διατροφή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικών αποκατάστασης για τους ασθενείς με Covid-19 που δεν νοσηλεύτηκαν, ωστόσο έχουν ανάγκη υποστήριξης της κινητικότητας και της φυσικής λειτουργικότητάς τους.

Καταληκτικά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 στην λειτουργικότητα των ασθενών και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επίμονων ελλειμάτων στην κινητικότητα και λειτουργικότητα όσων νόσησαν.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
9
=