ΕΛΛΑΔΑ

Για τις ομάδες υψηλού κινδύνου τα χάπια για τον κορωνοϊό, στο σπίτι η θεραπεία

για-τις-ομάδες-υψηλού-κινδύνου-τα-χάπι-207578

Κομβική θεραπευτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα αποτελέσει απο αύριο , Παρασκευή, η χορήγηση των αντιικών χαπιών, που θα λαμβάνονται από τους ασθενείς στα σπίτια τους, χωρίς υπάρχει ανάγκη νοσηλείας τους.

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck (MSD στην Ελλάδα). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους.

Κατά πληροφορίες η διάθεση των αντιικών χαπιών θα γίνεται μέσω δικτύου νοσοκομείων και μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Τα κριτήρια χορήγησησης θα παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που ισχύουν για τα μονοκλωνικά αντισώματα: Η μολνουπιραβίρη θα μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς που θεωρούνται ότι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, θα εγκρίνεται η χορήγησή τους σε ανθρώπους που:
-είναι μεταμοσχευμένοι ή σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
-υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση,

-πάσχουν από κυστική ίνωση,
-είναι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία),
-είναι γυναίκες σε κύηση δεύτερου ή τρίτου τριμήνου,
-που πάσχουν από σακχαρώδη διαβητη,
-πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο,
-πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο,
-εμφγανίζουν αρτηριακή υπέρταση.

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκαγκα, η διαδικασία της έγκρισης για υπαγωγή των ασθενών δεν θα αλλάξει: Θα υποβάλλονται αιτήσεις από τους θεράποντες γιατρούς μεσω ειδικής πλατφορμας προς την πενταμελή επιτροπή των ειδικών που έχει συσταθεί, και εκείνοι θα αξιολογούν τα αιτήματα.

protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου