ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει με πρόστιμα και εξαιρέσεις – Ενδεχόμενο επίσπευσης τρίτης δόσης εμβολίου

υποχρεωτικός-εμβολιασμός-τι-ισχύει-μ-285816

Το πλήρες πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 περιέγραψε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο υπουργείο Υγείας, ενώ ως γνωστό ανακοίνωσε πως καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Όπως είπε ο υπουργός, έως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60: Τι ισχύει

Θα συσταθούν επιτροπές -όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα όταν θεσπίστηκε για υγειονομικούς, για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.

Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Γενικός έλεγχος του πληθυσμού με ένα self test για όλους

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ο γενικός έλεγχος του πληθυσμού για κορωνοϊό μέσω της διανομής ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες.

Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου. Ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν της εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

Τι θα γίνει με τα θεματικά πάρκα

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι μετά και τις εισηγήσεις της επιτροπής για τα θεματικά Χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν τις προηγούμενες ημέρες θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ενώ για τα ανήλικα η διαδικασία θα είναι ίδια όπως για την είσοδό τους στους κλειστούς χώρους.

Πιστοποιητικό νόσησης μόνο με PCR και όχι με rapid

Στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη θα προβλέπεται ότι για να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR. Όταν κάποιος είναι θετικός με rapid test θα μπαίνει καραντίνα, αλλά πιστοποιητικό νόσησης θα εδίδεται μόνο με PCR.

Στο «τραπέζι» η επίσπευση τρίτης δόσης εμβολίου

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει θέσει το ερώτημα στην επιτροπή εμβολιασμών για τη σύντμηση του χρόνου χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου προκειμένου να γίνεται στους τέσσερις και όχι στους έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

Για τον εμβολιασμό παιδιών 5 – 11 ετών, η πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις φτάσουν η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου