ΕΛΛΑΔΑ

Σενάριο τρόμου για τον Δεκέμβριο – Ο Ηρακλής Τσαγκάρης εκτιμά ότι μπορεί να έχουμε 1.000 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ

σενάριο-τρόμου-για-τον-δεκέμβριο-ο-η-295963

Τα νοσοκομεία της χώρας είναι σε οριακό σημείο αφού ο κοροναϊός συνεχίζει να «δίνει» τεράστια νούμερα σε κρούσματα και διασωληνωμένους, ενώ δεκάδες συμπολίτες μας χάνονται κάθε μέρα. Το κακό σενάριο, στο οποίο αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ηρακλής Τσαγκάρης, κυριολεκτικά τρομάζει.

«Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα και είναι μια πίεση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Aναμένουμε την κορύφωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ γύρω στις 20 Δεκεμβρίου», είπε ο καθηγητής στην ΕΡΤ, ενώ επισήμανε χαρακτηριστικά ότι μας περιμένει ένας «καυτός» Δεκέμβριος από πλευράς κρουσμάτων κοροναϊού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν» έκανε την πρόβλεψη ότι θα ξεπεράσουμε τις 800 ή ακόμη και 1.000 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«To 800 ήταν ένα νούμερο που φτάσαμε στην προηγούμενη έξαρση. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Ποιοι εισάγονται σε ΜΕΘ
Όπως δήλωσε, οι εισαγωγές στο «Αττικόν» μπορεί να αφορούν κατά βάση ανεμβολίαστους, σε ποσοστό 85% αλλά υπάρχουν και ορισμένοι εμβολιασμένοι. Όπως τόνισε ο κ. Τσαγκάρης, «θέλω να προσέξουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ότι όσο πλησιάζουν στο εξάμηνο, τόσο λιγότερη προστασία έχουν. Το μήνυμα είναι είναι πρώτη και τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει».

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Απαντώντας για την χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που ξεκινά σταδιακά σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας ο κ. Τσαγκάρης επισήμανε ότι «ο ρόλος τους είναι για ανθρώπους που έχουν θετικοποιήσει την PCR δοκιμασία, είναι στις πολύ πρώτες ημέρες της νόσησης και ουσιαστικά δεν έχουν μπει στο νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι εναλλακτική προσέγγιση για το εμβόλιο που παραμένει ο Α και το Ω στην συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Παίρνοντας θέση στη συζήτηση για τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

«Θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε την επιπλέον αυστηροποίηση αν σαν κοινωνία δείξουμε σύνεση. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε κάτι που έχει κοινωνικό και οικονομικό κόστος», επισήμανε.

Σχολιάζοντας ο κ. Τσαγκάρης τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας δήλωσε ότι είναι αυξημένοι οι αριθμοί.

«Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο πλατό στα κρούσματα. Είναι απολύτως αναμενόμενοι οι αριθμοί. Το φρένο στην κοινωνική δραστηριότητα θα πρέπει να το πατήσουμε μόνο όταν χρειάζεται και μόνο εφόσον παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μη συνεχιστεί το φαινόμενο».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου