ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε να πουλήσει τη ΔΕΗ

μητσοτάκης-ο-συριζα-σχεδίαζε-να-πουλή-300535

Αντεπίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά και το θέμα της πώλησης όπλων στην Τουρκία από την Ισπανία, εξαπέλυσε στη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ενώ απέρριψε τις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα περί deal , δηλώνοντας: “’Ένα deal έχουμε κάνει, το ονομάζουμε ‘συμφωνία αλήθειας’ και είναι deal με τον ελληνικό λαό”.

Προανήγγειλε επίσης ότι εάν η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί και το 2022, η κυβέρνηση θα εξετάσει τις περαιτέρω δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων στον επόμενο προϋπολογισμό. Τόνισε ότι δεν παρουσιάζει ως ιδανική την εικόνα, αλλά επικαλέστηκε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να υποστηρίξει εκ νέου ότι οι αυξήσεις στο “καλάθι της νοικοκυράς” είναι πολύ μικρότερες στην Ελλάδα από ότι πχ στην Ισπανία, καθώς και ότι εν γένει η πορεία της οικονομίας είναι καλύτερη και η μείωση της ανεργίας μεγαλύτερη.

“Καταλαβαίνω ότι έχετε μία ιδιαίτερη συμπάθεια στην κυβέρνηση του κ. Σάντσεθ που στηρίζεται από τους Ποδέμος, όμως η Ισπανία με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας”, είπε ο κ.Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα και πρόσθεσε: “Ενοχληθήκατε με την αναφορά που έκανα στην εμφάνιση του κ.Σάντσεθ στην Άγκυρα, η οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ζητώ επίσημα να τοποθετηθείτε για το θέμα αυτό. Γιατί ακόμη ψάχνω μία τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ επί της θέσης του πολιτικού σας ομοϊδεάτη και δεν την έχω βρει. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Αποκηρύξτε τις τοποθετήσεις Σάντσεθ”.

Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο και να ταυτίσει το ΣΥΡΙΖΑ με την ισπανική συγκυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Ποδέμος. Ενώ ταυτόχρονα επιχείρησε να υπονομεύσει την επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και… εξ αριστερών για το θέμα της ΔΕΗ.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι χρεοκόπησε τη ΔΕΗ “παίρνοντας αγκαλιά” τους συνδικαλιστές και έθεσε το ερώτημα: “Είχατε δεσμευτεί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πουλήσετε μερίδιο της ΔΕΗ; Ναι ή όχι;”, σχολιάζοντας: “Σιωπή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα επικαλέστηκε τον προϋπολογισμό του 2018, που ανέφερε προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 250 εκ ευρώ από τη ΔΕΠΑ, 180 εκ ευρώ από τη ΔΕΣΦΑ και 100 εκ ευρώ από τη ΔΕΗ. “Γιατί ακριβώς μόνο 100; Τι ποσοστό θα πουλούσατε;”, ρώτησε και επικαλέστηκε συνέντευξη του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι “εάν πουλάγαμε τη ΔΕΗ το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ”.

Υποστήριξε ότι εάν δεν είχε γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση μετοχών της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να λάβει μέτρα στήριξης, αλλά θα έπρεπε να ενισχύσει την επιχείρηση για να την κρατήσει όρθια. Επικαλέστηκε ότι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία το κράτος έχει μικρότερο ποσοστό στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και δεσμεύτηκε ότι το ελληνικό δημόσιο θα κρατήσει το 34% της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η πολιτεία ελέγχει απόλυτα την επιχείρηση.

Στην τριτολογία του ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όταν ο κ.Τσίπρας μιλά για τα μνημόνια θυμίζει “τη γνωστή ιστορία με τον πυρομανή που φωνάζει την Πυροσβεστική” και πρόσθεσε: “Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια”, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε επίσης εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη για να πληρώσει το δικό του αχρείαστο μνημόνιο και είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα: “Τώρα είστε ένας τέως αποτυχημένος πρωθυπουργός που κυβέρνησε και έχασε τρεις εκλογές με εννέα και δέκα μονάδες”.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου