ΕΛΛΑΔΑ

Κατέθεσε για το έλλειμμα του 2009

κατέθεσε-για-το-έλλειμμα-του-2009-339676

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 κατέθεσε την Τρίτη η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η πρώην υπουργός Υγείας αναγνώρισε πως τα προβλήματα του ΕΣΥ υπήρξαν διαχρονικά και δεν θέλησε να προβεί σε εκτιμήσεις για την αποτύπωση των χρεών των νοσοκομείων στο έλλειμμα, επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Στην κατάθεσή της υπογράμμισε πως όταν ανέλαβε το υπουργείο Υγείας βρέθηκε μπροστά σε ένα διοικητικό χάος, με επισχέσεις εργασίας και μισθοδοσίας στα μισά νοσοκομεία της χώρας, λόγω απλήρωτων εφημεριών και χρεών προς τους προμηθευτές. Είχε προηγηθεί, όπως ανέφερε, μια αποτυχημένη απόπειρα ρύθμισης των χρεών από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Αυτό που είχε επιτευχθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές, είναι ότι πληρώθηκαν περίπου 284 εκατ. ευρώ, κυρίως σε μικρότερους προμηθευτές» σημείωσε.

Τον Νοέμβριο του 2009, τα υπουργεία Υγείας και Οικονομίας, σύστησαν μία κοινή Επιτροπή για τον καθορισμό του ύψους του χρέους και την έναρξη ενός διαλόγου με τους προμηθευτές για διακανονισμό του.

«Η συγκέντρωση των στοιχείων οδήγησε στην καταγραφή, ότι από 1/1/2005 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, το σύνολο του χρέους ήταν 6,3 δισ. ευρώ στρογγυλοποιημένο. Στις 5 Δεκεμβρίου, καταφέραμε μία πρώτη πληρωμή ενός μέρους αυτού του χρέους σε μετρητά, 1,105 δισ. ευρώ – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έδωσε μια ανάσα στη λειτουργία των νοσοκομείων και στην κανονική τους συνέχεια σε προμήθειες», πρόσθεσε.

Αυτή η πληρωμή, αφορούσε κυρίως στα έτη 2005, 2006 και ένα μέρος του 2007.

Υπογραμμίζοντας την σημασία του διακανονισμού που ακολούθησε (έκπτωση άνω του 15% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και μετρητά μέχρις ενός ποσού), η πρώην υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως ο διακανονισμός αυτός, υπήρξε ο τέταρτος στην ιστορία του ΕΣΥ.

«Μία έγινε το 1997, αφορούσε σε 197 δισ. δραχμές. Η δεύτερη ρύθμιση χρεών του ΕΣΥ έγινε με νόμο το 2001, έκπτωση 3,5% και αφορούσε σε 355 δισ. δραχμές. Η τρίτη ρύθμιση έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2004 και αφορούσε σε 2,5 δισ. ευρώ με έκπτωση 3,5% και έτσι αυτή ήταν η τέταρτη ρύθμιση χρεών του ΕΣΥ που αφορούσε στο χρονικό διάστημα από 1/1/2005 μέχρι τις 31/12/2009», συμπλήρωσε.

«Μιλάμε μόνο για νόμιμα χρέη. Δεν μιλάμε ούτε για παρατυπίες, ούτε για παρανομίες. Μιλάμε, όπου υπήρχαν παραστατικά και δικαιολογητικά, με την πληρωμή κάτω από τον αυστηρό έλεγχο του Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ’ρα λοιπόν, υπήρχε ένας πλήρης έλεγχος και ως προς την πληρωμή και ως προς το νόμιμο και το τυπικό της δαπάνης», κατέληξε.

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου