ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο στα Ταμεία για το εφάπαξ

τελεσίγραφο-στα-ταμεία-για-το-εφάπαξ-339878

Νέες περικοπές στα εφάπαξ προγραμματίζονται με ταχύτατες διαδικασίες. Θα κυμαίνονται από 10% έως 30%. Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έστειλε τελεσιγραφικού χαρακτήρα έγγραφο σε 7 Ταμεία. Ζητεί στοιχεία για να προχωρήσουν οι αναπροσαρμογές

Σε τρία Ταμεία Πρόνοιας έχουν ήδη γίνει περικοπές από 15% έως 30% στο καταβαλλόμενο βοήθημα

«Μαχαίρι» θα μπει στα εφάπαξ βοηθήματα που χορηγούν τα ταμεία πρόνοιας. Η γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας με έγγραφό της ζητεί αναλυτικά στοιχεία από επτά φορείς, προκειμένου στη συνέχεια να… αναπροσαρμοστούν (όπως τονίζεται χαρακτηριστικά) τα βοηθήματα.

Οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα γίνουν άμεσα καθώς η τρόικα έχει ζητήσει επίσπευση των μέτρων. Ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στο εφάπαξ, που αναμένεται να κυμαίνονται από 10% έως 30%. Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία (π.χ. του Δημοσίου) για να αποφευχθεί μία μεγάλη μείωση στο βοήθημα.

Το έγγραφο έχει σταλεί σε επτά Ταμεία (δημοσίου, ευρύτερου δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και προβλέπει διαδικασίες-εξπρές. Συγκεκριμένα, πρέπει μέχρι και σήμερα οι φορείς να παρουσιάσουν αναλυτικά στοιχεία για μια σειρά θεμάτων, όπως είναι οι εισφορές, το μέσο εφάπαξ, αλλά και ο αριθμός δικαιούχων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου).

Χαρακτηριστικά τονίζεται πως «εν όψει της ρητής δέσμευσης που απορρέει από το μνημόνιο συνεννόησης του ν. 4064/2012 με βάση την οποία έχει αναληφθεί η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν τα Ταμεία για τα οποία τα εφάπαξ βοηθήματα που καταβάλλονται κατά τη συνταξιοδότηση δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν και να αναπροσαρμόσει αναλόγως το ύψος των βοηθημάτων αυτών». Αυτό πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως στην τελευταία επίσκεψή της στη χώρα μας η τρόικα είχε ζητήσει να μειωθεί το καταβαλλόμενο εφάπαξ έως και 30%. Τελικά δόθηκε μικρή πίστωση χρόνου.

Το ύψος της μείωσης θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου. Δηλαδή οι περικοπές αναμένεται να είναι μεγαλύτερες στους φορείς πρόνοιας του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας.

Ποιοι ασφαλισμένοι επηρεάζονταιΟι φορείς που περνούν από κόσκινο

Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται επτά Ταμεία Πρόνοιας που χορηγούν στους ασφαλισμένους εφάπαξ. Το έγγραφο του υπουργείου Εργασίας έχει σταλεί στους εξής φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, ΤΑΠΙΤ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα), ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ και τράπεζες), ΕΤΑΑ (ανεξάρτητα απασχολούμενοι), ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΤΕΑΠΑΣΑ (Σώματα Ασφαλείας).

Σημειώνεται πως σε τρία Ταμεία Πρόνοιας έχουν ήδη γίνει περικοπές από 15% έως 30% στο καταβαλλόμενο βοήθημα. Πρόκειται για το Ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων και τα Ταμεία της ΔΕΗ και της Εμπορικής Τράπεζας.

Στη χειρότερη μοίρα είναι ο ασφαλιστικός φορέας του Δημοσίου, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 50.000 αιτήσεις για το βοήθημα. Ωστόσο το Ταμείο έχει κυριολεκτικά ξεμείνει από ρευστό και αν δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλουν τώρα αίτηση θα πάρουν το εφάπαξ έπειτα από έξι ή επτά χρόνια.

Για να ξεμπλοκάρει η διαδικασία, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο για τη χορήγηση προκαταβολής του εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους. Η προκαταβολή θα φτάνει το 40% και τα υπόλοιπα χρήματα θα καταβάλλονται σε δύο δόσεις.

Παράλληλα θα υπάρξει «συμψηφισμός» του εφάπαξ για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το μέτρο εκτιμάται πως αφορά 8.000 με 10.000 άτομα.

Το έγγραφοΤι ζητεί το υπουργείο Εργασίας

Αναλυτικά στοιχεία καλούνται να δώσουν τα ταμεία πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ βοήθημα.

Οι φορείς καλούνται να ενημερώσουν τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης «για τα άτομα που δικαιώθηκαν εφάπαξ βοήθημα τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (2010 και 2011), ξεχωριστά για το κάθε έτος».

Μάλιστα η καταγραφή πρέπει να γίνει ανά τομέα, που λειτουργεί σε κάθε ταμείο πρόνοιας.

Συγκεκριμένα οι φορείς καλούνται να καταγράψουν οκτώ θέματα:

Τη μέση προϋπηρεσία Τον μέσο τελευταίο μισθό εξόδου Τον μέσο όρο αποδοχών που έχουν ληφθεί υπόψη για το εφάπαξ Το μέσο ποσό του βοηθήματος Τη μέση ηλικία κατά την έξοδο Το συνολικό ποσοστό εισφορών για λήψη εφάπαξ βοηθήματος για τους μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 ασφαλισμένους, όπως αυτό ίσχυε κατά τα τελευταία 40 έτη Το πλήθος των ατόμων ανά κατηγορία (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) που δικαιώθηκαν εφάπαξ Τον αριθμό μηνών καταβολής εισφορών μέσα στο έτος, όπως ίσχυαν κατά τα τελευταία 40 έτη

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου