Προς αξιοποίηση οδεύει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-10-28, 13:39:26
Προς αξιοποίηση οδεύει το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου

Προς αξιοποίηση οδεύει το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που εκπονείται.

Συγκεκριμένα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενώ ξεχωριστή διαγωνιστική διαδικασία θα ακολουθήσει η αξιοποίηση των 23 αεροδρομίων.

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονείται από τη συμβουλευτική KANTOR, που θα καθορίσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα αεροδρόμια που βρίσκονται σε: Νέα Αγχίαλο, Χίο, Αλεξανδρούπολη, Αραξο, Κάρπαθο, Λήμνο, Ιωάννινα, Μήλο, Νάξο, Πάρο, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρο, Σητεία, Κάλυμνο, Σκύρο, Σύρο, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσο και Κοζάνη. Η συμβουλευτική δεν εκπονεί νέα έρευνα, αλλά επικαιροποιεί την ήδη υπάρχουσα μελέτη του 2016, η οποία, ωστόσο, πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της μετά πανδημίας εποχής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετακινήσεων και την κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια σε παγκόσμια κλίμακα.

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη, το υπερταμείο θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό σχετικά με την πρόσληψη ενός ή περισσότερων συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιολόγηση, το business plan και θα κάνουν προτάσεις σχετικά με τη μορφή του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί, ενώ εξετάζονται δύο σενάρια, στο μεταξύ.

Το πρώτο σενάριο αφορά στην προκήρυξη ενός ενιαίου διαγωνισμού για το σύνολο και των 23 αεροδρομίων, όπως έγινε και με τα 14 αεροδρόμια που ανέλαβε η Fraport Greece. Το δεύτερο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση δύο διαγωνισμών, όπου τα αεροδρόμια θα «μοιραστούν» στη μέση.

Σε αυτή την περίπτωση προκύπτει το ερώτημα πώς θα ομαδοποιηθούν τα υπό αξιοποίηση αεροδρόμια. Στο πλαίσιο αυτό το Υπερταμείο έχει προχωρήσει στην κατάταξη των αεροδρομίων σε πέντε  κατηγορίες με βασικό κριτήριο τη γεωγραφική θέση και την επισκεψιμότητά τους. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να γίνει μία ένωση αεροδρομίων από διαφορετικές κατηγορίες προκείμενου να γίνουν πιο ελκυστικά στους επενδυτές, όταν θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

 Σε οποιαδήποτε περίπτωση το Υπερταμείο είναι αρκετά αισιόδοξο σχετικά με τη νέα αυτή παραχώρηση, ενώ πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει ανησυχία για την επίδραση της πανδημίας στην επιβατική κίνηση του 2021 στα περιφερειακά αεροδρόμια. Προσθέτουν, δε, πως σε ορισμένους προορισμούς η επιβατική κίνηση κατά το περασμένο καλοκαίρι ξεπέρασε αυτή του 2019. Η αγορά με τη σειρά της αναμένει ποια ή ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες θα προκρίνει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση των αεροδρομίων.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η Fraport Greece, η οποία ανέλαβε την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και αποτελείται από τη Fraport AG, τον Όμιλο Κοπελούζου και το Marguerite Fund, δεν μπορεί να υποβάλλει πρόταση. Αυτό συμβαίνει καθώς μοναδικός σκοπός της Fraport Greece είναι η διαχείριση των 14 αεροδρομίων. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, δεν αποκλείει την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των μετόχων της Fraport AG, η οποία είναι η μητρική εταιρία της Fraport Greece. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μητρική εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένο ενδιαφέρον και αναμένει το διαγωνιστικό σχήμα, στο οποίο θα προχωρήσει το Υπερταμείο προκειμένου να συμπεράνει, εάν θα είναι ελκυστικό το «πακέτο» παραχωρήσεων που θα προτείνει.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
4
=